Guvernul "revoluţionează" piaţa muncii. Prime de relocare şi subvenţii pentru şomeri

Statul va acorda prime de activare a şomerilor de lungă durată, va acorda sprijin pentru navetişti şi pentru relocarea angajaţilor. De asemenea, va mări subvenţiile pentru firmele ce angajează persoane cu handicap.
Dragoş Pîslaru
Dragoş Pîslaru (Facebook)

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care îşi propune să combată şomajul şi să stimuleze ocuparea locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile, relatează Agerpres. Măsurile prevăzute în ordonanţa de urgenţă vor fi implementate de la 1 decembrie 2016.

Potrivit ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru, ordonanţa prevede acordare unei prime "de activare" de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat, care semnează un contract de muncă. Pentru a beneficia de aceşti bani, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la acelaşi angajator, a mai precizat ministrul.

În cadrul ordonanţei adoptate de Guvern să regăseşte şi un aşa-numit pachet de mobilitate, care presupune acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât şi pentru relocare dintr-o zonă în alta a ţării. Sprijinul pentru navetă prevede că şomerii care se angajează la o distanţă de peste 15 km de domiciliu să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se deplaseze şi să lucreze la distanţă de domiciliu, a adăugat ministrul.

De asemenea, în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată şi nu găseşte forţă de muncă specializată, acesta va putea angaja şomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranşe: 50% în momentul semnării contractului şi cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare este valabilă şi pentru românii din Diaspora care vor să revină şi să lucreze în ţară.

"Oricine din Diaspora va veni în ţară, venind de oriunde se află în acest moment, şi îşi va căuta prin această ofertă pe care o avem pe mobilitate va putea beneficia de cei 12.500 de lei", a spus Pîslaru.

"O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual îşi ia un membru actual al familiei — soţ, soţie, copii — va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei", a adăugat ministrul Muncii.

Nu în ultimul rând, ordonanţă prevede facilitaţi şi pentru angajatori, care vor primi subvenţii de 900 de lei pe lună timp de 12 luni sau, după caz, de 18 luni, pentru fiecare persoană cu handicap angajată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne