Primarii declaraţi incompatibili de ANI vor protesta în faţa la Guvern pentru dreptul lor de a fi consideraţi cinstiţi
alte articole
Începând cu 20 august, România ar putea asista la proteste ale aleşilor locali (primari, membri ai consiliilor judeţene), care, nemulţumiţi că au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), informează că nu sunt excluse proteste. Conform unor declaraţii făcute pentru Gândul de Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, aproximativ 1200 de primari din România se află în situaţie de incompatibilitate datorită prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor. Aceştia intenţionează să le solicite din nou premierului şi ministrului Justiţiei modificarea legii 161/2003, în baza căreia au fost declaraţi incompatibili cu funcţiile publice pe care le deţin.
Mariana Gâju, care are şi calitatea de primar al comunei Cumpăna din judeţul Constanţa şi se află, conform ANI, şi în situaţie de incompatibilitate din cauza prezenţei în SC RAJA Constanţa, a declarat pentru Gândul că 80% dintre aleşii locali incompatibili sunt de la USL, iar 658 au fost declaraţi incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal. Gâju a dezvăluit pentru "Gândul" că, "în pofida avizului negativ dat de Ministerul Justiţiei pentru modificarea legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor, vicepremierul Liviu Dragnea a înaintat Ministerului Justiţiei o nouă formă a actului normativ."
Informat despre faptul că aproape jumătate dintre primari au fost declaraţi incompatibili, Ponta a admis că situaţia este gravă şi că trebuie găsită o „soluţie legislativă corectă care să ţină cont şi de punctul de vedere al Comisiei Europene şi al Agenţiei Naţionale de Integritate". Ponta se întreba retoric dacă nu ar fi mai bine să avem noi alegeri locale, având în vedere numărul mare de primari cu dosar la ANI.
Deoarece aşa cum sublinia şi Klaus Iohannis, primar al Sibiului, declarat incompatibil de ANI, "puterea nu trebuie să aştepte ca primele decizii nefavorabile împotriva aleşilor locali să fie date de instanţele de judecată".
Aleşii locali, cu sprijinul puternic al vice premierului Liviu Dragnea, au încercat pe cale amiabilă o schimbare a legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor şi au depus până în prezent două solicitări de modificare a legii 161/2003. Ministerul Justiţiei a dat însă aviz negativ proiectului, ceea ce i-a determinat pe Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România să anunţe că vor veni la Guvern în 20 august să protesteze pentru drepturile lor, cerând încă o dată modificarea legii 161/2003.
În primă fază, o delegaţie a aleşilor din teritoriu va fi trimisă la Guvern pentru a le prezenta premierului şi ministrului Justiţiei un Protest semnat de 2.800 de primari. Gâju a precizat pentru "Gândul" că "se poate ajunge şi la proteste în stradă, dacă Guvernul nu va ţine cont de problemele aleşilor locali".
Pe primul loc la incompatibili este judeţul Constanţa. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Radu Mazăre, a vorbit jurnaliştilor de la Gândul despre opinia sa referitor la acest subiect:
"Pe mine m-a verificat ANI dacă am casă în Brazilia. Nu mi-au spus până acum dacă au găsit ceva, pentru ca răspunsul este negativ. E proastă legea 161/2003. Nişte ... aia de la Ministerul Justiţiei, le este frică. Nu ştiu cine a vizat, dar sunt nişte ...., în sensul de fricoşi. Lucrurile trebuie să fie de bun simţ, în general în viaţa lucrurile trebuie să fie de bun simţ. Dacă un primar reprezintă Consiliul Local conform legii în faţa terţilor atunci e normal şi firesc ca acel primar să reprezinte comunitatea şi în cadrul societăţii de Apa, Canal. Nu le poate reprezentat un şofer", a declarat pentru "Gândul" Radu Mazăre.
În calitate de preşedinte al PSD Constanţa, Mazăre a spus că va ridica problema la viitorul Comitet Executiv al PSD.
"Eu nu sunt prim-ministru, dar trebuie să tranşăm problema la partid, în Comitetul Executiv. O să propun modificarea legii. Dacă eram prim-ministru luam o decizie. Dacă eram premier şi îmi dădea Ministerul Justiţiei în cazul acesta aviz negativ îl schimbam pe cel care dădea avizul. Ce e aşa complicat?"
37 de primari din judeţul Constanţa, plus preşedintele Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu ar fi în incompatibilitate din cauza prezenţei în RAJA Constanţa. Îndrituită să exprime o opinie, aflându-se pe lista celor 37 de incombatibili, Mariana Gâju declara la rândul său, pentru cotidianul ante menţionat.
"Considerăm că nu suntem în incompatibilitate. Vicepremierul Dragnea a avut intervenţie şi a înaintat Ministerului Justiţiei modificarea legislativă că aici nu este vorba de incompatibilitate. Nu facem altceva în conformitate cu legile europene, noi aleşii locali să urmărim cum este gestionat patrimoniul comunei care a fost dat în exploatare RAJA Constanţa. Prim-vicepremierul Dragnea a înţeles despre ce este vorba şi de aceea a revenit cu documentaţia de modificare a legii spre Ministerul Justiţiei. Deşi am primit aviz negativ s-a revenit încă o dată cu documentaţia pentru Ministerul Justiţiei".
Dacă problemele nu se vor soluţiona pe cale paşnică, am putea asista la proteste fără precedent.