Primăria New York-ului introduce restricţii la analgezice în metropolă
Unele din cele mai puternice analgezice de pe piaţa americană vor fi disponibile doar în unităţile de urgenţă ale celor 11 spitale publice din New York, a anunţat joi primarul Michael Bloomberg, informează cotidianul New York Times. Primarul metropolei americane a luat această decizie în efortul de a contracara ceea ce consideră a fi o „epidemie locală şi naţională” de abuz de medicamente eliberate pe bază de reţetă.
Conform noii politici, majoritatea pacienţilor de la spitale publice nu vor mai putea primi decât pentru maxim trei zile analgezice narcotice cum sunt Vicodin sau Percocet. La rândul lor, unele analgezice cu efect îndelungat, cum este Oxycontin, foarte popular în SUA împotriva durerilor de spate şi a artritei, dar şi plasturii Fentanyl şi metadona nu vor mai fi eliberate deloc, iar reţetele pierdute, furate sau distruse nu vor mai fi refăcute.
Edilii afirmă că această politică vizează să reducă dependenţa crescândă de analgezice a americanilor şi să prevină situaţiile prea des întâlnite când astfel de medicamente sunt scoase din sertarele farmaciilor şi sunt vândute în stradă sau folosite abuziv de adolescenţi sau de alte persoane care vor de fapt 'să se simtă bine'.
'Abuzul de analgezice prescrise a crescut alarmant în New York', a declarat primarul Bloomberg joi, prezentându-şi planurile la Elmhurst Hospital Center, o clinică publică din cartierul Queens.
Peste 250.000 de newyorkezi de peste 12 ani abuzează de analgezice, ceea ce duce la creşterea numărului de internări în spitale pentru supradoze sau chiar la decese, la înmulţirea cazurilor de fraudare a sistemului Medicare de către doctori care scriu reţete false şi la răspândirea unor noi infracţiuni cu violenţă, 'jaful la farmacia de cartier', a explicat primarul New Yorkului.
Planul municipalităţii a stârnit şi o serie de critici, pe considerentul că există pacienţi săraci şi fără asigurare pentru care unităţile de urgenţă sunt principala sursă de asistenţă medicală, iar aceste restricţii i-ar putea priva pe doctorii din sistemul public, a cărui misiune este tocmai de a-i îngriji pe cei săraci, de flexibilitatea necesară pentru a răspunde la solicitările pacienţilor.
Este relativ simplu să te prefaci că te doare o măsea ca să primeşti analgezice, dar cineva poate chiar să sufere de o asemenea durere reală şi să nu poată ajunge în acel moment la stomatolog, şi mai mult, un pacient cu o leziune la mână, de exemplu, ar putea fi nevoit să ia mai mult de trei zile analgezice până să se retragă inflamaţia şi să poată fi operat, a spus dr. Alex Rosenau, preşedinte ales al Colegiului american al medicilor specializaţi în medicină de urgenţă.
Responsabilii cu sănătatea din municipalitatea newyorkeză au precizat că noile directive nu li se vor aplica pacienţilor care au nevoie de reţete de analgezice pentru dureri provocate de cancer şi analgezicele nu vor dispărea din farmacii, mai ales având în vedere faptul că, în actuala epocă în care satisfacţia pacientului este pe primul loc, de multe ori medicii se tem să nu-şi supere pacienţii dacă nu le dau medicamentele pe care le cer. Directivele nou adoptate le vor fi în schimb de folos medicilor atunci când bănuiesc că un pacient s-ar putea preface că-l doare ceva ca să obţină doctorii.
'Pacienţii care au nevoie de medicamente contra durerii le vor primi în mod cert', a subliniat dr. Ross Wilson, vicepreşedinte al Health and Hospital Corporation, care gestionează spitalele publice din New York.
În statele Washington şi Utah au fost adoptate deja norme similare, aminteşte New York Times.
Comisarul municipal pentru sănătate, dr. Thomas Farley, a remarcat în ce-l priveşte că analgezice opioide nu sunt foarte diferite de droguri care creează dependenţă cum este heroina şi chiar s-ar putea numi 'heroină pastile'.
În oraşul New York sunt emise anual peste două milioane de reţete pentru analgezice opioide, echivalentul unui sfert din populaţia metropolei, iar circa 40.000 de newyorkezi sunt deja dependenţi de analgezice şi au nevoie de tratament, a menţionat dr. Farley. Analgezicele au fost implicate în 173 de decese accidentale prin supradoză la New York în 2010, cu 30% mai mult decât cu cinci ani înainte.