Primăria Municipiului Bucureşti continuă programul pilot pentru combaterea ţânţarilor

(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
18.08.2011

Primăria Municipiului Bucureşti continuă programul pilot de igienizare cu tratamente avio specifice pentru combaterea ţânţarilor, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.

"Având în vedere condiţiile meteo din ultima perioadă, care favorizează înmulţirea populaţiilor de insecte(ţânţari, pentru a preveni apariţia unor eventuale infestări cu virusul West Nile, specialiştii Grupurilor ISS-Danemarca, Bayer Germania şi Lodi Franţa au stabilit continuarea programului pilot de igienizare cu tratamente avio specifice pentru combaterea ţânţarilor, care se vor aplica pe o suprafaţă de 350 de ha (suprafeţe mai puţin populate, cu vegetaţie intense)", se precizează în comunicat.

A doua intervenţie, din totalul celor patru stabilite, se va desfăşura pe 18 august, între orele 6,30-10, în zona Parcului Herăstrău, zona Parcului Tineretului, zona Parcului Pantelimon, zona Lacului Tei, zona Parcului Plumbuita, zona Parcului Titan, zona Parcului Văcăreşti, zona Parcului Morarilor, zona Parcului Naţional.

Tratamentele vor fi efectuate cu un elicopter, dotat cu un rezervor pentru substanţe biocide şi duze microner.

Potrivit sursei citate, aceste tratamente nu angajează cheltuieli suplimentare din partea Primăriei Capitalei.

De asemenea, Primăria precizează că se monitorizează evoluţia populaţiilor de ţânţari prin metoda cutiilor Black House. Montarea capcanelor pentru monitorizare s-a făcut cu o săptămână înainte de începerea tratamentelor avio, respectiv pe 11 iulie 2011. Primul control privind gradul de infestare s-a făcut înainte de începerea tratamentelor experimentale, iar al doilea control s-a efecutat la 48 de ore după tratament.

În paralel, s-a făcut o monitorizare a ţânţarilor morţi în urma tratamentelor aplicate, monitorizare cu ajutorul unor câmpuri de recoltare (pânză albă cu suprafaţă de 9 metri pătraţi), câmpuri care au fost amplasate în două din parcurile în care s-au efectuat aviotratamente (Parcul Herăstrău, zona dinspre Arcul de Triumf şi Parcul Titan în zona bisericii din apropierea magazinului Titan). În urma verificării ţânţarilor morţi de pe câmpuri, a rezultat un număr de aproximativ 50 exemplare, faţă de 150-200 de exemplare recoltate pe aceleaşi câmpuri după tratamentele de la sol.

În plus, la solicitarea primarului general Sorin Oprescu, inspectorii Direcţiei de Inspecţie şi Control ai Primăriei Municipiului Bucureşti vor începe verificarea imobilelor cu subsoluri inundate.

Primăria Municipiului Bucureşti continuă planul de igienizare stabilit printr-o dispoziţie a primarului Sorin Oprescu, încă din 6 iulie 2010. Astfel, în prezent, se efectuează tratamente de combatere a ţânţarilor în zonele cu vegetaţie (parcuri, cimitire, grădini, zone rezidenţiale etc.) şi aliniamente stradale, iar în zonele de interes public (parcuri, cimitire, grădini) se aplică programul de desţânţărizare.

S-au mai efectuat şi se efectuează tratamente de combatere a ţânţarilor în blocuri, subsoluri, casele scărilor. Bucureştenii pot semnala acumulările de apă din subsoluri la numărul de telefon gratuit 0800.800.882.

Totodată, operatorul responsabil cu igienizarea pe teritoriul Capitalei comunică în sistem de urgenţă Primăriei Municipiului Bucureşti blocurile unde subsolurile sunt inundate, pentru luarea de măsuri imediate.

Primarul general a solicitat operatorului ca, în cazul în care sunt identificate cazuri de infestare peste limita admisă, să se intervină în regim de urgenţă. În locurile cu potenţial mare de infestare, tratamentele se aplică intensiv.

Se monitorizează cu precădere zona de sud a Bucureştiului (zona cu vegetaţie abundentă, situată la limita oraşului) unde există un potenţial crescut în dezvoltarea coloniilor de ţânţari, se mai arată în comunicatul Primăriei Municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor