Primăria Capitalei a modificat proiectul iniţial de amenajare a Pieţei Universităţii
Primăria Capitalei a modificat proiectul de amenajare a zonei cu statui a Pieţei Universităţii, susţin arhitecţii care au câştigat competiţia pentru amenajarea terenului de deasupra parcării subterane, informează b365.ro. Modificările constă în reducerea numărului de corpuri de iluminat la un singur stâlp, înalt de 19 metri.
De asemenea, Primăria a modificat şi tipul de pavaj propus iniţial. Astfel, pavajul de piatră cubică din zona imobilelor de vis-a-vis de clădirea Universităţii, a fost înlocuit cu dale de piatră. O altă neconcordanţă în proiect sunt aerisirile, nişte cutii cu înălţimea de peste un metru care au fost puse în mijlocul pieţei.
"Aerisirile au fost prevăzute acolo încă de la început, de dinainte de a se face concursul, prin proiectul parcării, şi nu au mai putut fi schimbate, însă ele erau de trei ori mai mici", a declarat arhitectă Simona Dirvariu, parte a echipei care a câştigat concursul.
Deşi soluţia de amenajare a zonei a fost dată printr-un concurs internaţional de idei, arhitecţii au precizat că municipalitatea a schimbat planurile iniţiale.
"După câştigarea concursului am predat primăriei studiul de fezabilitate şi am realizat documentaţia pentru avizarea proiectului şi obţinerea autorizaţiei de construire. În mare, proiectul care a primit autorizaţia de construire este cel de la concurs. Singura modificare făcută a fost că am mai pus vegetaţie. Pentru prima fază am primit de la primărie 30.000 de euro, bani din care au fost plătite studiile pentru avizarea proiectului, inginerii şi ce am făcut noi. După asta, trebuia să primim de la primărie o notă de comandă pentru fază a doua (proiectul tehnic), însă lucrul acesta nu s-a întâmplat. Primăria ne-a tot cerut detalii de execuţie, noi le-am dat, am venit la şantier, însă banii nu ştim dacă îi primim. Dar nu este vorba numai de bani. La ultima vizită pe care am făcut-o la şantier am descoperit că s-a făcut o mare groapă în mijlocul pieţei şi ni s-a spus că acolo se va pune un stâlp de iluminat de 19 metri înălţime. Când am întrebat ce se întâmplă, ni s-a spus că acest proiect a fost făcut de Luxten împreună cu primarul şi arhitectul şef şi că s-a optat pentru această soluţie datorită costurilor mari la care se ridica corpurile de iluminat propuse de noi. Puteau însă să ne spună şi găseam o soluţie de comun acord, nu să fim puşi în faţă faptului împlinit. Noi şi aşa am propus nişte corpuri de iluminat mai ieftine, iar arhitectul şef şi cei de la Luxten, cu care a trebuit să colaborăm la proiectul de iluminat, au insistat să punem unele mai de bună calitate. Practic, s-a obţinut autorizaţie pentru un proiect şi se face un altul", a explicat arhitecta Simona Dirvariu.
Din estimările făcute împreună cu Luxten, corpurile de iluminat propuse în proiectul câştigat la concurs ar fi costat aproximativ 230.000 de euro. Potrivit arhitectei, Primăria Capitalei a modificat şi tipul de pavaj propus pentru piaţă.
"Ni s-a spus că pe trotuarele de lângă clădirile de vizavi de clădirea Universităţii să punem nişte dale. Noi am propus acolo piatră cubică, dar spun că nu optează pentru această soluţie deoarece au primit reclamaţii de la persoane care au alunecat pe piatra cubică din Centrul Istoric. În zonă cu statuile avem piatra aceea albă, iar în rest era prevăzut piatră cubică. Dacă pui trei feluri de piatră, din punct de vedere estetic nu va mai fi la fel. Nu înţeleg de ce au mai făcut concurs dacă ştiau deja că vor să pună dale de piatră", a adăugat arhitecta.
Dirvariu susţine că a trimis Primăriei Capitalei o serie de scrisori în care semnalează aceste probleme, dar momentan nu a primit niciun răspuns pe motiv că cei care se ocupă de acest proiect sunt plecaţi în concediu.
Pe data de 7 noiembrie 2011, Ordinul Arhitecţilor din România a publicat rezultatele concursului de arhitectură pentru amenajarea Pieţei Universităţii. Primul loc a fost câştigat de o echipă din Italia formată din arhitecţii Simona Dirvariu din România, Ambra Fabi din Italia şi Carole Lenoble din Franţa. Proiectanţii au estimat costul proiectului la 500.000 de euro.
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti nu au formulat niciun punct de vedere public în legătură cu modificările aduse proiectului.