Primaria anunta declansarea campaniei de igienizare
Primaria Capitalei anunta ca marti debuteaza campania de igienizare, informand ca pentru deratizare actiunile se vor declansa de la exteriorul orasului catre centru, iar pentru eliminarea tantarilor tratamentele vor incepe in subsolurile imobilelor si la retelele edilitare.
"Marti, va debuta campania de igienizare - combaterea sobolanilor si combaterea tantarilor (larve si adulti) - pentru anul 2008", se arata intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
Deratizarea se va efectua in cercuri concentrice, de la exteriorul orasului spre centru si va consta in tratarea obiectivelor de tip locuinte individuale (case-vile), asociatii de locatari sau proprietari, agenti economici, ministere, retele edilitare Radet, Apa Nova, Romtelecom etc.
"Tratamentele de deratizare aferente Campaniei de igienizare 2008 vor debuta prin tratarea: subsolurilor asociatiilor de locatari si proprietari; pietelor agroalimentare; suprafetelor construite si neconstruite apartinand agentilor economici; retelei de canalizare a Romtelecom; locuintelor individuale tip case-vile. Ulterior, se vor efectua tratamente de deratizare si la celelalte categorii de obiective", explica sursa citata.
Potrivit acesteia, tratamentele pentru combaterea populatiilor de tantari vor debuta initial in habitatele unde dezvoltarea acestora este posibila si in anotimpul rece: subsolurile si casa scarii apartinand asociatiilor de locatari si proprietari; retelele edilitare - Apa Nova, Radet; subsolurile agentilor economici si ale imobilelor.
"In momentul in care conditiile meteorologice vor fi favorabile dezvoltarii populatiilor de tantari in habitatele exterioare, se va trece la tratarea lacurilor si a malurilor acestora, zonelor rezidentiale si industriale, terenurilor virane, spatiilor verzi, parcurilor, gradinilor publice, cimitirelor, aliniamentelor stradale, etc.Tratamentele exterioare vor fi executate cu generatoare de ceata rece, montate pe autoturisme", spune Primaria Bucurestiului.
Si in acest an la recomandarile Comisiei Interministeriale de Supraveghere Metodologica si Receptie se vor continua actiunile de evaluare a gradului de infestare cu tantari si a gradului de infestare cu sobolani pentru toate tipurile de obiective. "Se vor efectua tratamente de combatere a sobolanilor si/sau a tantarilor in locatiile descoperite cu grad mare de infestare", arata sursa citata.
Comisia Interministeriala de Supraveghere Metodologica si Receptie (CISMR), formata din experti ai Ministerului Sanatatii; Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale; Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor supravegheaza si coordoneaza metodologic activitatea societatii.
Aceasta comisie este un organism neutru, care are rolul de a aproba metodologiile de lucru, retetele utilizate, frecventa tratamentelor etc.
"Tratamentele de igienizare se vor efectua conform planificarii, respectand numarul de brigazi alocate: Asociatii de locatari si proprietari - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor cu un numar mediu de 20 brigazi pe an; Agenti economici - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor cu un numar mediu de 10 brigazi pe an; Metrorex - 1 brigada alocata din brigazile stabilite pentru agentii economici - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor; Romtelecom - 1 brigada - tratamente de deratizare; Apa Nova - 6 brigazi - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor; Radet - 4 brigazi alocate din cele stabilite pentru agentii economici - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor; Piete - 2 brigazi locate din cele stabilite pentru agentii economici - tratamente de combatere a sobolanilor; Maluri de lac - 1 brigada alocata din cele stabilite pentru agentii economici - tratamente de combaterea a sobolanilor si a tantarilor; Parcuri, gradini publice, cimitire - 4 brigazi alocate din cele stabilite pentru agentii economici - tratamente de combatere a sobolanilor; Tratamente de suprafata ULV (zone cu vegetatie) - 6 brigazi - tratamente de combaterea tantarilor;- Evaluare/tratare la Case si vile - 6 brigazi - tratamente de combatere a sobolanilor; Evaluare/tratare (toate obiectivele - combatere a sobolanilor si combatere a tantarilor) - 3 brigazi, rolul acestora fiind acela de a monitoriza permanent ansamblul obiectivelor de pe teritoriul municipiului Bucuresti si de a interveni prompt pentru stingerea focarelor", se arata in comunicat.
Potrivit contractului incheiat cu CGMB, societatea 3D Romania (prestator de servcii de deratizare si dezinsectie - n.r.) nu percepe bani direct de la beneficiarii tratamentelor de igienizare (asociatiile de locatari, agentii economici, proprietarii locuintelor individuale) fiind necesara doar confirmarea prestatiilor pe bonurile de lucru.
Contravaloarea prestatiilor este platita din bugetul local al municipiului Bucuresti, astfel ca niciun salariat al societatii nu dispune de chitantier sau facturier.
Pentru evitarea confuziilor si a eventualelor substituiri, angajatii societatii 3D Romania vor purta si in acest an echipament de lucru personalizat si ecusoane cu sigla societatii.
Prestatiile de igienizare se refera strict la combaterea sobolanilor si combaterea tantarilor (larve si adulti). Alte categorii de vectori sau insecte generatoare de disconfort - soareci, gandaci, purici, capuse, muste, omizi - nu fac obiectul contractului mentionat.