Primari ieşeni cer PSD să decidă soarta lui Chirică şi iau în braţe Guvernul şi pe Dragnea

La scurt timp după ce Dragnea a anunţat că partidul se va exprima curând cu privire la vocile critice din PSD, mai mulţi primari ieşeni s-au întrunit pentru a se dezice de declaraţiile lui Chirica şi a cere Bucureştiului să-i decidă soarta. Desigur, primarii PSD şi-au exprimat susţinerea pentru Guvern şi pentru Dragnea.
Mihai Chirică
Mihai Chirică (Facebook)

Mai mulţi primari ieşeni social-democraţi s-au întâlnit marţi după-amiază la un hotel din apropierea Iaşului, pentru discuta "situaţia" lui Mihai Chirica, primar al Iaşului, critic deschis al OUG 13 şi autor al unor declaraţii incendiare la adresa lui Liviu Dragnea. Întrunirea primarilor ieşeni are loc la scurt timp după ce Liviu Dragnea a declarat că în formaţiunea pe care o conduce nu există nicio ruptură, iar în ceea ce priveşte "vocile critice din PSD" (a se citi vocea lui Chirica), partidul se va exprima curând.

Potrivit Agerpres, peste 20 de primari din judeţul Iaşi au discutat preţ de 3 ore "situaţia creată în urma declaraţiilor şefului filialei PSD, Mihai Chirica". În urma discuţiilor, edilii au decis trimiterea unei scrisori către Guvern şi conducerea centrală a PSD, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de actuala guvernare, pentru a se dezice de declaraţiile lui Mihai Chirica şi a cere conducerii centrale să decidă soarta acestuia.

"Am stabilit încă de vineri, în Comitetul Executiv, că toţi primarii de la Iaşi, şi dumnealui (Mihai Chirica — n.r) să susţinem Guvernul Grindeanu şi pe Liviu Dragnea. Duminică, dumnealui a spus altceva. Ne-am consultat în această direcţie şi am stabilit să facem o scrisoare prin care susţinem Guvernul Grindeanu şi PSD şi ne dezicem de Mihai Chirica şi declaraţiile făcute în spaţiul public. Bucureştiul are obligaţia ca, în cel mai scurt timp, să decidă soarta lui Mihai Chirica, în funcţia de preşedinte interimar al PSD Iaşi şi vicepreşedinte al partidului", a declarat jurnaliştilor primarul comunei Schitu Duca, Mihai Mihalache, citat de Agerpres

Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica a declarat că întâlnirea informală a primarilor PSD de la hotelul Bucium "este o formă de manifestare care s-a întâmplat într-un cerc de prieteni".

"PSD are sediul pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cei care au fost acolo nu vor să scape posibilitatea finanţărilor de la Uniunea Europeană pentru comunităţile lor, pe care eu sunt de acord să le susţin în continuare", a declarat Chirica pentru Agerpres.

Primarul Iaşului a ţinut să precizeze că prin declaraţiile făcute până acum nu a încălcat statutul partidului, dar nici nu şi-a încălcat promisiunile făcute în campania electorală.

Mai mult, nu toţi primarii din judeţul Iaşi sunt în linie cu cei 20 de fideli ai Guvernului Dragnea. Astfel, printr-o scrisoare deschisă, Paul Corneliu Boişteanu, preşedintele organizaţiei municipale PSD Iaşi, a susţinut că Mihai Chirica "înţelege să fie primarul tuturor ieşenilor, inclusiv al miilor de persoane care au ales să se manifeste paşnic în stradă, nu doar al membrilor PSD."

"Aceasta este şi atitudinea noastră, a celor care suntem onoraţi cu demnitatea de consilieri locali ai municipiului Iaşi", a declarat Boişteanu, printr-un comunicat de presă.

Boisteanu a mai precizat că, în 2015, când Mihai Chirica a fost reales la şefia locală a partidului, i-a chemat pe oameni alături de el pentru a construi împreună ''un nou început'' pentru PSD Iaşi şi că, aşa cum a promis, Chirica a respins programatic politica 'pumnului în gură' şi a 'pumnului în masă', militând pentru normalitate, dialog şi colaborare.

Reamintim că în ultima vreme primarul Iaşului, Mihai Chirica, a criticat deschis politica "pumnului de fier" dusă de Dragnea, acuzându-l pe acesta că pune în pericol PSD. Potrivit primarului, partidul ar fi pierdut peste 20% în sondaje de când cu OUG13.