Primari din R. Moldova au protestat împotriva plafonării taxelor locale

Tatiana Chiriac
29.11.2020

Câteva zeci de primari şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Republica Moldova au protestat, vineri, în faţa Guvernului dar şi la sediul Ministerului de Finanţe împotriva propunerii instituţiei ca taxele locale să fie plafonate.

În faţa Guvernului primarii au scandat: “Voi sunteţi numiţi, noi suntem aleşi! şi „Luaţi mâna de pe taxele locale!”

Autorităţile locale cer de multă vreme autonomie financiară mai mare, pentru a-şi putea forma pe loc un buget care să nu mai depindă atât de mult de Guvern. Dar spun că proiectul politicii fiscale pentru 2021, care conţine propunerea plafonării taxelor, ar avea un efect diametral opus.

Acţiunea autorităţilor centrale de plafonare a taxelor locale a fost condamnată de primari, care au declarat că impozitele colectate de la agenţii economici sunt principalele surse de formare a bugetelor locale, şi aşa modeste, pentru a putea gestiona eficient o localitate.

Reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) au afirmat că Ministerul Finanţelor şi Guvernul nu au chemat aleşii locali la discuţiile privind plafonarea taxelor locale, înainte de elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021.

În prezent, autorităţile locale au toată libertatea să stabilească ei mărimea taxelor achitate de agenţii economici în bugetele locale ţinându-se cont de anumiţi factori, cum ar fi, de exemplu, în cazul unităţilor comerciale de amplasarea acestora şi de suprafaţa lor.

Ministerul Finanţelor susţine că stabilirea arbitrară a taxelor locale, uneori exagerate şi cu variaţii mari în diferite localităţi, precum şi modificarea frecventă a acestor taxe, nu oferă nicio certitudine şi predictibilitate fiscală mediului de afaceri.

În 2014, examinând o sesizare în acest sens, Curtea Constituţională a statuat că plafonarea taxelor locale contravine Constituţiei întrucât contravine principiului autonomiei locale. Curtea a notat că, potrivit Cartei Europene a Autonomiei Locale, cel puţin o parte din resursele financiare ale autorităţilor locale trebuie să provină din impozite şi taxe locale, în proporţiile stabilite de către aceste autorităţi.

Legislaţia prevede în jur de 10 taxe locale, între care taxa pentru salubrizare, pentru prestarea serviciilor de transport de călători, taxa de piaţă sau cea pentru unităţile comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor