Preţurile mari la gaz, în atenţia presei din R. Moldova

Chişinăului i se cer cedări mari pentru un preţ mai mic la gaz, atenţionează Adevărul de vineri. Moscova cere autorităţilor de la Chişinău o serie de concesii cu caracter economic şi politic în schimbul ieftinirii gazului.
(SAKIS MITROLIDIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.10.2011

Chişinăului i se cer cedări mari pentru un preţ mai mic la gaz, atenţionează Adevărul de vineri. Moscova cere autorităţilor de la Chişinău o serie de concesii cu caracter economic şi politic în schimbul ieftinirii gazului.

Rusia a pus ochiul pe Centralele electrotermice, pe acţiunile Moldovagaz, dar şi pe alte bunuri strategice. Moscova ar dori să obţină controlul asupra unor obiective de infrastructură, precum cele de telecomunicaţii, căi ferate şi reţele de transportare a energiei, scrie Adevărul. La concesiile economice se adaugă şi cele politice. Anterior, s-a vorbit că Moscova şi-ar dori o bază militară în Moldova, dar şi aderarea acesteia la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Şi Panorama menţionează că vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că Gazprom va face anumite cedări dacă autorităţile de la Chişinău vor permite accesul investitorilor ruşi la industria de importanţă strategică din Republica Moldova.

Deoarece gazele se scumpesc, orăşenii şi-au construit sobe în apartamentele de la bloc şi se încălzesc cu lemne, scrie Timpul. După distrugerea sistemului centralizat de încălzire, prin anii '90, majoritatea locuitorilor din oraşul Nisporeni au ales să-şi încălzească apartamentele cu lemne. Pe toate blocurile sunt instalate hornuri, menţionează publicaţia.

Pe de altă parte, Observatorul de Nord scrie că la Soroca toate grădiniţile de copii au fost conectate la sistemul de încălzire cu gaz.

Problema alegerii preşedintelui este un alt subiect analizat de presa de la Chişinău. Viitorul şef de stat trebuie să împace şi Estul, şi Vestul, să nu fie o marionetă în mâinile politicienilor, dar să-i ţină aproape. Aşa îl văd pe noul preşedinte foştii candidaţi la funcţia de preşedinte, într-un material realizat de Adevărul.

Renunţarea Alianţei pentru Integrare Europeană la candidatura lui Marian Lupu şi identificarea unui candidat comun ar schimba situaţia, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău. Cel puţin în ochii alegătorilor, liderii AIE ar apărea ca mişcându-se în întâmpinarea comuniştilor. Se poate merge şi mai departe, anunţând acceptarea unui candidat propus de comunişti şi tăind astfel calea de retragere a PCRM spre boicotarea alegerilor prezidenţiale, mai menţionează publicistul.

Toţi s-au unit ca să-l doboare pe Filat, susţine fostul preşedinte Petru Lucinschi într-un interviu în Timpul. 'În Republica Moldova, totul se bazează pe interese personale şi invidie, de aceea se repetă situaţia din anul 2000, numai că atunci a fost o farsă, iar acum va fi o tragedie', spune Petru Lucinschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor