Preţul aurului înregistrează cea mai puternică cădere liberă din 1996

(THOMAS COEX/AFP/Getty Images)

Contractele future pentru aur au scăzut în cea de-a 10-a zi consecutivă, în cadrul celei mai lungi serii de pierderi înregistrate începând din 1996, în condiţiile în care Goldman Sachs Group a prezis un declin suplimentar, iar investitorii au vândut mai mult prin intermediul fondurilor, a raportat Sydney Morning Herald.

Metalul a scăzut cu 6,2% în ultimele 10 zile de pierderi continue. Preţurile au atins luni un nivel scăzut record de 1.080 USD pe uncie iar holding-urile în produse tranzacţionate la bursă au înregistrat cel mai mic nivel din 2009.

Indicele aurului a căzut în dizgraţie printre investitori, după ce Federal Reserve se pregăteşte să crească ratele dobânzii, săltând dolarul şi afectând interesul pentru aur. Preţurile ar putea scădea mai jos de 1.000 USD pentru prima dată din 2009, a declarat într-un interviu Jeffrey Currie de la Goldman.

Contractele future pentru luna august au pierdut 1,1% şi au ajuns la valoarea de 1.091 USD pe bursa Comex din New York. Preţurile au scăzut cu 7,8% în acest an.

Janet Yellen, şefa FED (Federal Reserve) a declarat legiuitorilor săptămâna trecută că se aşteaptă ca oficialii să mărească costurile pentru împrumuturi în acest an. Există o şansă de 50-50% ca FED să le crească în luna septembrie, conform lui James Bullard, preşedintele filialei din St. Louis a Federal Reserve. Unul dintre indicatorii monezii americane a sărit cu un procent de 19% în decursul ultimului an.

Ratele mai mari reduc interesul pentru aur, care în mod tipic oferă câştiguri doar prin creşterea preţului. Dezvăluirea făcută de China săptămâna trecută, că stocurile de aur ale guvernului chinez sunt mai mici decât s-ar fi aşteptat analiştii, afectează de asemenea aurul.

Preţul aurului va scădea la 1.050 USD până la sfârşitul lunii septembrie şi aurul va fi cel mai slab performant metal în anul următor, consideră ABN Amro Bank într-un raport publicat miercuri.

Totuşi, preţurile joase ar putea stimula unele tranzacţii cu amănuntul. US Mint a vândut 118.500 uncii de monezi de aur American Eagle până în luna iulie, susţine Sydney Morning Herald.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.