Presupuşii terorişti din Boston trăiau din ajutoare sociale de la statul Massachusetts
Familia Ţarnaev, inclusiv fraţii Tamerlan şi Djohar, au primit timp de mulţi ani ajutoare sociale de la statul Massachusetts şi de la oraşul Cambridge pentru a putea mânca, învăţa şi avea grijă de copii.
Statul a plătit subvenţii pentru Tamerlan, soţia şi fiica lor în vârstă de trei ani, până anul trecut, potrivit oficiului de Sănătate şi Servicii Publice din Massachusetts. Pe când pregăteau atentatul, Tamerlan era şomer şi stătea acasă, în timp ce Djohar câştiga bani din vânzarea de marihuana la facultatea unde învăţa, notează ziarul El Mundo.
'Părinţii fraţilor Ţarnaev sunt foşti beneficiari ai ajutoarelor sociale de tranziţie şi atât Djohar, cât şi Tamerlan Ţarnaev au primit subvenţii prin intermediul părinţilor lor când erau mici', a declarat purtătorul de cuvânt al oficiului, Alec Loftus, ziarului Boston Herald, primul care a publicat informaţia. Departamentul nu a vrut să precizeze exact sumele pe care le-a primit familia şi nici pentru cât timp. Potrivit datelor programului de ajutoare, actualizate anul acesta, subvenţiile pentru o familie de trei persoane, precum cea a lui Tamerlan, sunt de circa 700 de dolari (peste 500 de euro) pe lună.
Alec Loftus a explicat că familia a încetat să mai primească subvenţii anul trecut, pentru că nu mai întrunea 'anumite criterii'. Soţia lui Tamerlan, Katherine Russell, muncea 70 de ore pe săptămână ca îngrijitor social, iar cuplul plătea o chirie sub media cartierului muncitoresc din Cambridge, pentru că obţinuseră contractul de la părinţii lui Tamerlan. Djohar, în vârstă de 19 ani şi singurul acuzat acum de atentat, studia la Universitatea Massachusetts din Dartmouth, la o oră şi jumătate cu maşina de Boston, şi locuia la căminul Universităţii, care costă anual 22.000 de dolari. Universitatea nu a vrut să dezvăluie ce fel de ajutoare sociale a primit tânărul pentru studiile sale, un lucru obişnuit la acest centru de învăţământ.
În urmă cu doi ani, Djohar a obţinut o bursă de studii în valoare de 2.500 de dolari de la un fond al oraşului Cambridge plătit de cetăţeni şi de mici oameni de afaceri locali. Atunci învăţa la Rindge and Latin School, o şcoală publică care poate fi o trambulină spre Harvard. Fraţii supravieţuiau cu bani puţini, mai ales după ce părinţii lor s-au întors în Rusia. Tatăl lucrase ca mecanic, dar nu a putut să-şi deschidă service-ul la care visa, iar mama a fpst cosmeticiană la un centru o perioadă de timp, apoi a lucrat acasă. Tamerlan a lucrat un timp ca furnizor de pizza la domiciliu şi făcea mici comisioane ca şofer.
În schimb, Djohar făcea bani din vânzarea de marihuana, potrivit mărturiilor mai multor colegi de la universitate. Băiatul se oferea să transporte maşinile colegilor la service pentru mici reparaţii. Agenţii FBI investighează ce fel de explozibil au folosit fraţii la cele două bombe, pe care Djohar a recunoscut că le-au plasat la linia de sosire a maratonului. Anchetatorii cred că atentatul a avut un buget de câteva sute de dolari. El a mărturisit anchetatorilor că au plănuit atentatul cu o săptămână înainte de maraton. Totuşi, Tamerlan a cumpărat în februarie cel mai mare kit pirotehnic dintr-un magazin al reţelei Phantom Fireworks, după cum reiese din factură. Bombele au fost pregătite în oale sub presiune marca Fagor, umplute cu cuie şi bile de metal şi un anumit tip de exploziv, în afară de petarde.