Presupuşi aliaţi ai Turciei atacă patrule comune ruso-turceşti

Insurgenţi ai opoziţiei siriene angajaţi în ciocniri violente cu loialiştii lui Assad în oraşul Alep, 25 iulie 2012
Insurgenţi ai opoziţiei siriene angajaţi în ciocniri violente cu loialiştii lui Assad în oraşul Alep, 25 iulie 2012 (Bulent Kilic / AFP / GettyImages)

Pe 14 şi 15 iulie, unităţile de artilerie ale armatei siriene şi avioanele forţelor aeriene ruse au executat lovituri ample asupra poziţiilor grupului Hayat Tahrir al-Sham, Partidului Islamic Turkestan şi a altor grupări radicale din nordul Lattakiei şi sudul provinciei Idlib. Atacurile majore au ţintit poziţii fortificate, depozite de arme şi centre unde erau adunaţi luptători şi echipamente în apropiere de Kbana, Sifouhn, al-Muzarra, Ain al-Aruz, Kansafra, Kafr Uwayd, Mawzrah şi Humaymat.

Potrivit surselor guvernamentale, peste zece militanţi au fost ucişi şi răniţi, iar 2 depozite de arme au fost distruse.

Aceste lovituri au venit ca răspuns la un atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, provocat de maşini capcană asupra unei patrule mixte turco-ruse pe autostrada M4 din sudul Idlib, pe 14 iulie, în apropiere de Ariha.

Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, 3 soldaţi ruşi şi militari turci au fost răniţi. Ministerul Turc al Apărării a adăugat că nimeni nu a fost ucis, dar 2 vehicule ale convoiului au fost avariate.

Un grup necunoscut anterior, Kataib Hattab ash-Shishani, a revendicat responsabilitatea pentru atac spunând că atentatul sinucigaş a fost efectuat de un membru al său. Cu toate acestea, nu există un astfel de grup activ în Idlib. Cel mai probabil, grupul este un nume folosit pentru a distrage atenţia de la adevăraţii autori ai atacului.

Principalul suspect ar fi coaliţia grupurilor legate de Al-Qaeda Fa Ithbatu, care a pierdut recent un conflict pentru bani şi putere în faţa grupării Hayat Tahrir al-Sham, filiala oficială a Al-Qaeda din Siria.

Conducerea grupului Fa Ithbatu consideră acordul curent de încetare a focului în Idlib drept o ameninţare asupra intereselor sale, deoarece Hayat Tahrir al-Sham îl foloseşte pentru a-şi consolida controlul asupra puţinelor zone Idlib unde influenţa sa este încă limitată.

Militarii turci au reacţionat la incident trimiţând trupe şi echipamente suplimentare, inclusiv camioane cu blocuri de beton, în oraşul Idlib. În loc să lupte împotriva teroriştilor, Ankara pare să plănuiască ridicarea de mai fortificaţii suplimentare care să protejeze trupele sale de o posibilă ofensivă a armatei siriene sau a aliaţilor acesteia.

Între timp, armata siriană a reţinut 3 membri ai grupării militante Maghawir al-Thawra, susţinută de SUA, în apropiere de Palmira.

Militanţii au primit sarcina de a colecta date despre ţintele militare ruse, iraniene şi siriene în centrul Siriei. Anterior, Rusia a avertizat că alianţa condusă de SUA antrenează grupuri de militanţi din al-Tanf pentru a efectua operaţiuni de sabotaj împotriva infrastructurii civile şi militare în partea Siriei controlată de guvernul Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe