Preşedintele Turkmenistanului, reales cu 97% din voturi, observatorii CSI spun că scrutinul e corect
Gurbangulî Berdîmuhamedov, preşedintele în exerciţiu al Turkmenistanului, ţară cu importante resurse de gaz,a fost reales duminică cu 97% din voturi, într-un scrutin la care OSCE a refuzat să trimită misiune, invocând lipsa libertăţilor, dar pe care observatorii CSI l-au găsit ca fiind democratic.
Potrivit lui Serghei Lebedev, şeful misiunii de observatori a CSI (Comunitatea Statelor Independente, din care fac parte fostele republici sovietice cu excepţia balticilor şi a Georgiei - n.r.), alegerile prezidenţiale din Turkmenistan s-au desfăşurat în conformitate cu normele democratice universal recunoscute.
"Alegerea preşedintelui Turkmenistanului, la 12 februarie 2012, s-a desfăşurat la standarde înalte, în conformitate cu legislaţia electorală în vigoare, precum şi cu normele democratice universal recunoscute", a spus oficialul.
Comisia Electorală Centrală a anunţat luni dimineaţă că preşedintele Berdîmuhamedov a fost reales cu 97,14% din voturi. Berdîmuhamedov deţine şi funcţia de prim-ministru, comandant al forţelor armate şi preşedinte al unicului partid politic al fostei republici sovietice din Asia Centrală.
În vârstă de 54 de ani, Berdîmuhamedov, de profesie dentist, a fost felicitat pentru victoria sa de către ceilalţi şapte contracandidaţi.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a refuzat să trimită o misiune de observare a scrutinului din 12 februarie, invocând lipsa libertăţilor democratice din Turkmenistan. "Nu există presă electronică privată sau independentă, iar tipărirea primului ziar privat a fost permisă abia de curând", a declarat Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului după o misiune de evaluare întreprinsă în decembrie.
"Spaţiul politic este caracterizat de absenţa partidelor politice, în afară de Partidul Democratic din Turkmenistan, de o separaţie insuficientă a puterilor între diferitele ramuri guvernamentale şi de o respectare limitată a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale de bază", a apreciat Oficiul pentru Drepturile Omului.
Turkmenistanul a fost clasat pe locul 176 din 178 de ţări în indexul libertăţii presei din 2010 întocmit de Reporteri fără Frontiere.
Berdîmuhamedov a promis reforme politice atunci când a câştigat alegerile în 2007, după moartea lui Saparmurat Niazov, "părintele" naţiunii turkmene postsovietice, care dezvoltase un puternic cult al personalităţii.
Pentru primul mandat, Berdîmuhamedov a fost ales cu 89% din voturi.
Turkmenistanul, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, este pe locul al patrulea în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaz natural.