Preşedintele Republicii Ungare a îndemnat la Cluj-Napoca la solicitarea dublei cetăţenii
Preşedintele Republicii Ungare, Schmitt Pál, i-a îndemnat, duminică, pe clujeni, să solicite cetăţenia maghiară şi le-a mulţumit celor care au făcut deja acest lucru, afirmând că fiecare solicitare de cetăţenie contribuie la întărirea credinţei maghiarilor de peste graniţă şi la întărirea naţiunii.
La invitaţia Asociaţiei Internaţionale de Studii Hungarologice, preşedintele republicii Ungare, Schmitt Pál, a sosit duminică după-amiază la Cluj Napoca, transmite corespondentul NewsIn. El a fost primit de către prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, cu care a avut o întrevedere în incinta Palatului Prefecurii. În continuare, Schmitt Pál s-a întâlnit cu preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe şi Fekete Emőke, dar şi cu viceprimarul municipiului Cluj Napoca, László Attila. Apoi a participat la o slujbă şi la un concert de orgă în biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca şi a depus coroane la statuia lui Márton Áron, aflată în faţa bisericii, şi la grupul statuar al lui Matei Corvin din apropiere.
Fiind ultima zi a Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, preşedintele Ungariei a fost primit în centrul municipiului de către un grup de dansatori îmbrăcaţi în costume populare secuieşti, iar la un moment dat însuşi Schmitt Pál s-a încins la dans cu o tânără. Cu această ocazie, preşedintele Ungariei a rostit un discurs, îndemnând clujenii să solicite cetăţenia maghiară şi a mulţumit celor care au făcut deja acest lucru. Preşedintele ungar a afirmat că fiecare solicitare de cetăţenie contribuie la întăriea credinţei maghiarilor de peste graniţă, la întărirea naţiunii şi a aparteneţei la aceaşi naţiune. Totodată, el a subliniat că atunci când vorbim despre Cluj, nu ne amintim doar de maghiari ci şi de români şi saşi. Schmitt Pál a afirmat că este încrezător în urma celor văzute în oraş şi crede că „putem iubi ceea ce este al nostru şi putem respecta ceea ce este al altuia”. Preşedintele ungar a spus că este fericit că poate vorbi ungureşte în Cluj, oraş pe care îl consideră unul dintre cele mai frumoase din Europa. Schmitt Pál socotit însă ca fiind extrem de important şi traducerea în limba română deoarece, în opinia lui, pe lângă mândria pe care simt românii faţă de limba lor maternă, trebuie respectate aceste sentimente de mândrie ale fiecărui popor şi fiecărui om.
Luni, potrivit programului, preşedintele Republicii Ungare va deschide oficial Congresul Internaţional al Hungarologiei, pe care îl patronează. După acest moment, el va vizita Şcoala Reformată din Pălatca şi Colegiul din Răscruci, dar şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cu ocazia acestei vizite, preşedintele Ungariei va acorda şase Medalii de Merit şi treisprezece distincţii de stat.