Preşedintele Napolitano, în vizită la Londra, deplânge moartea consilierului său juridic (presă)

Durerea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pentru moartea neaşteptată, joi, din cauza unui atac de cord, a principalului său colaborator juridic, Loris D'Ambrosio, şi vizita tristă la Londra a şefului statului italian, cu ocazia începerii Jocurilor Olimpice, se află azi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
Preşedintele italian Giorgio Napolitano (ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.07.2012

Durerea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pentru moartea neaşteptată, joi, din cauza unui atac de cord, a principalului său colaborator juridic, Loris D'Ambrosio, şi vizita tristă la Londra a şefului statului italian, cu ocazia începerii Jocurilor Olimpice, se află azi pe primele pagini ale ziarelor din Italia.

'Durerea lui Napolitano pentru moartea lui D'Ambrosio', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că principalul consilier juridic de la Palatul Quirinale, Loris D'Ambrosio, a murit joi la Roma, din cauza unui atac de cord, la vârsta de 65 de ani.

D'Ambrosio s-a aflat recent în centrul polemicilor, din cauza interceptărilor convorbirilor sale telefonice cu fostul ministru italian de interne Nicola Mancino, interceptări utilizate de Parchetul din Palermo în cadrul anchetei asupra presupuselor tratative dintre stat şi mafia, la începutul anilor '90. Vestea neaşteptată a morţii lui D'Ambrosio a fost anunţată de preşedintele Napolitano, într-o declaraţie oficială difuzată de Palatul Quirinale, în care şeful statului italian îşi subliniază profunda durere pentru dispariţia colaboratorului său şi exprimă 'imensa părere de rău pentru recenta campania violentă şi lipsită de responsabilitate, în care au fost lansate insinuări asupra comportamentului consilierului juridic'. Napolitano îl descrie pe D'Ambrosio ca pe un 'neobosit şi leal servitor al statului democratic, angajat în prima linie, împreună cu judecătorul Giovanni Falcone, în construirea unor baze mai solide ale legilor statului, în sprijinul luptei împotriva mafiei,

şi un curajos combatant pentru legalitatea republicană împotriva terorismului', observă cotidianul roman menţionat.

Numele lui D'Ambrosio, fost magistrat, intrase în atenţia mass-media în luna iunie, din cauza interceptărilor telefonice cu fostul ministru de interne şi fostul vicepreşedinte al CSM, Consiliul superior al magistraturii, senatorul Nicola Mancino, efectuate în cadrul anchetei asupra presupusei tratative dintre stat şi mafia siciliană, Cosa Nostra, după atentatele mafiei împotriva statului italian, în 1992-1993, anchetă a Parchetului din Palermo, în care Mancino este una dintre persoanele investigate, precizează La Repubblica.

Din cauza acestor interceptări, preşedintele Napolitano, pe 16 iulie, a ridicat la Curtea Constituţională conflictul de atribuţii faţă de Procuratura din Palermo, care, după părerea şefului statului italian, difuzând aceste interceptări, ar fi mers împotriva prerogativelor preşedintelui Republicii şi împotriva Constituţiei.

Vestea morţii lui D'Ambrosio a sosit în timp ce Napolitano se îndrepta către Londra, unde va participa vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Întâlnindu-se cu delegaţia sportivilor italieni, în Satul Olimpic, joi seară, Napolitano a spus: 'Sunt îndurerat din cauza morţii unui mare magistrat, un colaborator şi un prieten. Este vorba despre un moment privat foarte complicat. Dar apoi m-am gândit la voi şi m-am gândit că este de datoria mea să reprezint Italia la ceremonia de deschidere a JO'. Dar Napolitano nu a rămas la cină cu sportivii italieni, după program, declarând: 'Nu rămân la masă cu voi, nu vreau ca durerea mea să apese asupra bucuriei voastre. Dar sunt sigur că aveţi o mare capacitate de afirmare şi că veţi reuşi să obţineţi rezultate importante, pentru Italia şi pentru toţi italienii', mai scrie La Repubblica.

'Napolitano este convins că Olimpiada va demonstra capacitatea de afirmare a valorilor italienilor', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie la rândul său despre vizita şefului statului italian în Satul Olimpic şi despre începerea Jocurilor Olimpice de la Londra. În ciuda durerii pentru moartea principalului său colaborator juridic, Napolitano a încercat să glumească cu sportivii italieni, să-i încurajeze, iar preşedintelui CONI, Comitetul olimpic italian, Gianni Petrucci, i-a spus: 'Dacă aş putea să fac un schimb cu voi, l-aş face; aş schimba medaliile voastre cu preocuparea mea pentru situaţia economiei italiene şi pentru continua creştere a faimosului spread', anunţă cotidianul milanez.

Napolitano nu a rămas la cină cu sportivii, în Satul Olimpic, motivând această modificare a programului oficial al vizitei sale la Londra, cu următoarele cuvinte: 'Sunt prea emoţionat şi trist pentru moartea lui Loris D'Ambrosio', indică Il Corriere della Sera.

'Dramă la Palatul Quirinale: a murit consilierul juridic al lui Napolitano', scrie La Stampa din Torino, care publică vineri un lung articol despre cariera lui Loris D'Ambrosio şi despre trista vizită a lui Napolitano la Londra, în Satul Olimpic, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor