Citigroup: 90 la sută şanse ca Grecia să iasă din zona euro

Gigantul bancar american Citigroup Inc a declarat joi că există şanse de 90 la sută ca, în următorul an şi jumătate, Grecia să iasă din zona euro, zona celor 17 naţiuni ce folosesc moneda comună.
(ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
27.07.2012

Gigantul bancar american Citigroup Inc a declarat joi că există şanse de 90 la sută ca, în următorul an şi jumătate, Grecia să iasă din zona euro, zona celor 17 naţiuni ce folosesc moneda comună.

"Credem acum că probabilitatea ca Grecia să iasă din UEM în următoarele 12-18 luni este de aproximativ 90%, faţă de estimarea noastră anterioară de 50-75%, şi credem că data cea mai probabilă se situează în următoarele 2-3 trimestre", susţine o notă ce a fost difuzată prin e-mail de economistul Citi, Willem Buiter, a raportat Financial Times.

Ieşirea Greciei din zona euro va provoca, "pentru zona euro ca întreg, intrarea într-o recesiune reînnoită în acest an şi în următorul", a adăugat Michael Saunders, economistul Citigroup din Europa, într-o altă notă.

"Înainte de alegerile elene, membrii troicii erau dispuşi să aibă răbdare, în timp ce Grecia a alunecat în afară programului, în speranţa că alegerile ar putea aduce un guvern capabil şi dispus să replaseze programul pe drumul cel bun", a adăugat Saunders, potrivit Bloomberg . "Acum este destul de clar că aceste speranţe nu au fost împlinite."

Nota mai menţionează că Citi se aşteaptă ca Italia şi Spania să îşi asigure un plan oficial de salvare de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în plus faţă de ajutorul pe care Spania l-a solicitat deja.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor