Preşedintele Giorgio Napolitano atrage atenţia asupra riscului reprezentat de tensiunile sociale (presa italiană)

Un discurs ţinut luni seară de şeful statului italian, Giorgio Napolitano, în care acesta a atras atenţia asupra riscurilor reprezentate în Italia de tensiunile sociale, şi ziua de naştere a Papei Francisc, care împlineşte 77 de ani, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.
Presedintele Italiei Giorgio Napolitano. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.12.2013

Un discurs ţinut luni seară de şeful statului italian, Giorgio Napolitano, în care acesta a atras atenţia asupra riscurilor reprezentate în Italia de tensiunile sociale, şi ziua de naştere a Papei Francisc, care împlineşte 77 de ani, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.

Cotidianul roman La Repubblica scrie că preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care s-a întâlnit luni seară la Palatul Quirinale de la Roma cu reprezentanţi ai instituţiilor, cu ocazia apropierii sărbătorilor de Crăciun, a avertizat clasa politică din ţară asupra 'numeroaselor tensiuni sociale', care nu trebuie să fie subevaluate, şi a solicitat, din nou, realizarea reformelor instituţionale şi constituţionale de care Italia are nevoie, în primul rând o nouă reformă electorală, pe care a definit-o 'adevărata prioritate a ţării'.

În cursul ceremoniei de la sediul preşedinţiei Republicii Italiene, Napolitano a afirmat că 'actuala criză economică din zona euro a pus în pericol coeziunea socială din Italia' şi că există riscul, în 2014, ca 'tensiunile sociale să continue'.

Clasa politică italiană va trebui deci 'să acorde cea mai mare atenţie cetăţenilor italieni care trăiesc în această perioadă un moment dificil, pentru ca nimeni să nu fie lăsat singur', a mai spus şeful statului, citat de principalul cotidian roman.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă faptul că preşedintele s-a adresat în mod direct partidului de dreapta Forza Italia (FI), refondat recent de fostul premier Silvio Berlusconi, căruia i-a cerut 'să nu abandoneze tratativele în vederea realizării reformelor', după ieşirea acestei formaţiuni politice din majoritatea care susţine guvernul condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga).

Şeful statului i-a mai transmis liderului FI, Silvio Berlusconi (absent de la ceremonie) că 'nimeni nu este autorizat să evoce lovituri de stat' în Italia, referindu-se la recentele declaraţii ale lui Il Cavaliere, care, după excluderea sa din Senat, la sfârşitul lunii noiembrie (în urma unei sentinţe definitive de condamnare la un an de închisoare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset), afirmase că, împotriva sa, magistratura italiană a pus la punct 'o lovitură de stat', comentează principalul cotidian milanez.

Napolitano a respins de asemenea ideea de a organiza în curând noi alegeri legislative în Italia şi a subliniat cu tărie importanţa reformelor, declarând că, dacă acestea nu ar fi realizate, acest lucru 'ar fi fatal pentru progresul naţiunii italiene'.

Vorbind despre situaţia politică din Italia în anul 2013, şeful statului a mai afirmat că 'scena politică din ţară a cunoscut numeroase schimbări', dar, în pofida acestora, 'este important ca Italia să continue să fie guvernată în 2014, deoarece Europa ne priveşte cu atenţie', indică publicaţia amintită.

'Papa Francisc împlineşte 77 de ani', titrează La Stampa din Torino, care relevă că, potrivit tradiţiei Sfântului Scaun, pentru Suveranul Pontif 'va fi o zi normală de lucru', împreună cu principalii săi colaboratori, la reşedinţa Sfânta Marta din incinta Vaticanului, unde Papa Francisc locuieşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor