Preşedintele din Maldive a demisionat "sub ameninţarea cu arma"
Miercuri, protestele din Maldive s-au amplificat la aflarea ştirilor că fostul preşedinte a fost forţat să renunţe la putere printr-o aparentă lovitură de stat, potrivit rapoartelor mass-media.
Preşedintele Mohamed Nasheed, care "a demisionat" cu o zi înainte, a declarat reporterilor că el a fost, de fapt, "forţat să demisioneze sub ameninţarea cu arma", potrivit Reuters. "Erau arme peste tot în jurul meu şi mi-au spus că nu vor ezita să le folosească, dacă nu demisionez", a adăugat el.
Vicepreşedintele Mohamed Waheed Hassan Manik a fost instaurat preşedinte la scurt timp după ce Nasheed a emis marţi o declaraţie, prin care îşi anunţa demisia. Nasheed a spus că el nu a vrut să cauzeze şi mai multe probleme pentru mica naţiune-arhipelag din Oceanul Indian, pe fondul protestelor care au durat mai multe săptămâni.
"Fac apel la şeful justiţiei să investigheze problema şi să descopere cine a fost în spatele acestei lovituri de stat. Vom încerca să aducem înapoi guvernul legal", a adăugat Nasheed.
Mii de suporteri au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de demisia lui Nasheed. Au existat ştiri conform cărora protestatarii au atacat poliţia, în timp ce poliţia a tras cu gaze lacrimogene.
Un oficial din Partidul Democrat al Maldivelor al lui Nasheed a declarat că "atunci când cineva îţi pune pistolul la cap, metaforic şi fizic, şi îţi spune să demisionezi, este o lovitură de stat, după părerea mea", a raportat Al-Jazeera.