Preşedintele Belarusului: ”Trebuie să apărăm prin toate mijloacele independenţa ţării”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. (WANG ZHAO / AFP / Getty Images)

"Trebuie să apărăm prin toate mijloacele independenţa ţării, dreptul sacru de a trăi pe propriul pământ şi de a ne urma destinul", a declarat, marţi, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukanşenko, pe fondul politicii agresive promovată de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina.

"Nu trăim pe o insulă izolată într-un ocean. Toate tulburările geopolitice, în special cele din Europa de Est, ne vor atinge, fără îndoială" , a adăugat Lukaşenko în cadrul discursului susţinut în faţa parlamentarilor de la Minsk.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promovat în ultima perioadă o politică agresivă ce are ca scop „reîntregirea Uniunii Sovietice” prin capturarea teritoriilor locuite de minorităţile rusofone.

Belarusul, una din membrele Uniunii Vamale Eurasiatice, este o ţară majoritar rusofonă. 15% din Profitul său Intern Brut provine din comerţul cu Rusia.

Poziţia regimului de la Minsk faţă de invazia din Ucraina a fost una duală, Belarusul recunoscând atât guvernul de la Kiev cât şi anexarea „de facto” a Crimeei la Rusia.

"Nimeni nu ne va răsturna ţara, dacă nu vom accepta acest lucru. Atât timp cât companiile noastre funcţionează mai mult sau mai puţin, nu va trebui să ne fie frică de niciun tanc", a declamat Lukanşenko, care conduce ultimul regim autoritar din Europa.

Belarusul este dependent economic de aprovizionările cu gaze naturale şi petrol ruseşti. Pe de altă parte, Minskul s-a arătat dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Uniunea Europeană şi va începe să negocieze un nou regim de vize cu Bruxelles-ul.