Preşedintele Băncii Mondiale demisionează înainte de expirarea mandatului
alte articole
Banca Mondială a anunţat luni că demisia preşedintelui Jim Yong Kim va intra în vigoare la data de 1 februarie, cu circa trei ani înaintea expirării mandatului în 2022, potrivit Deutsche Welle.
“A fost o mare onoare să îndeplinesc funcţia de preşedinte al acestei instituţii remarcabile”, a precizat Kim, care se va alătura unei companii private axate pe investiţii în ţările aflate în curs de dezvoltare.
Într-o scrisoare adresată personalului băncii, Kim a afirmat că doreşte să plece din organizaţie pentru a înfrunta noi provocări şi a-şi concentra eforturile pe canalizarea finanţărilor private în beneficiul oamenilor.
Directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, va deveni preşedinte interimar după plecarea lui Kim.
Kim şi-a început cel de-al doilea mandat ca preşedinte al acestei instituţii în iulie 2017, succedându-l pe Robert Zoellick în 2012 în timpul administraţiei Obama. Plecarea sa îi va oferi preşedintelui Donald Trump oportunitatea de a numi un înlocuitor la conducerea băncii.
Organizaţia, care este responsabilă de finanţarea de proiecte în ţările aflate în curs de dezvoltare, a fost condusă în mod tradiţional de un cetăţean american. Banca a fost creată la sfârşitul celui de-al doilea război mondial împreună cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care este condus în mod tradiţional de un european.
China şi alte ţări sunt nemulţumite de această schemă, cerând ca şi cetăţenii altor ţări să aibă posibilitatea să conducă ambele organizaţii.
Comitetul director al Băncii Mondiale, alcătuit din 24 de membri, va decide în ceea ce priveşte înlocuitorul permanent al lui Kim. SUA este cel mai mare acţionar al băncii.
O purtătoare de cuvânt a Trezoreriei SUA a afirmat că guvernul american apreciază activitatea desfăşurată de Kim şi că secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin “aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu colegii săi guvernatori pentru selectarea noului preşedinte”.