Preşedintele ANI: 20-30 de parlamentari au probleme de incompatibilitate. Ce li s-ar putea întâmpla

Parlamentul României
Parlamentul României (Epoch Times România)

Aproape 30 de parlamentari urmează să afle deciziile instanţei în ceea ce priveşte problemele de incompatibilitate sesizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Hotărârile magistraţilor în aceste cazuri sunt aşteptate în termene de "săptămâni sau de luni", a declarat Horia Georgescu, preşedintele ANI, la B1.

Dacă instanţa va decide că parlamentarii respectivi au încălcat legea, ei nu vor vor mai avea dreptul să ocupe funcţii publice timp de trei ani. Cei mai afectaţi vor fi candidaţii care vor obţine un nou mandat în Parlament pentru că nu îl vor mai putea duce la capăt. În acest fel, s-ar ajunge din nou în situaţia în care s-a aflat senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil de instanţa supremă şi al cărui mandat ar fi trebuit retras cât mai repede.

Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că majoritatea parlamentarilor au votat împotriva retragerii mandatului, ceea ce a a creat un precedent periculos, după cum a apreciat Georgescu.

Decizie controversată

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională, pentru soluţionarea conflictului juridic constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu. Demersul respectiv a fost solicitat anterior de ANI la CSM.

Problemele în privinţa mandatului lui Diaconu au apărut marţi, după ce plenul Senatului a respins solicitarea ANI privind încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu şi punerea în aplicare a deciziei ÎCCJ.

În ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a apreciat că senatorul Mircea Diaconu este în incompatibilitate din decembrie 2008, pentru că pe lângă funcţia de parlamentar, el o ocupa şi pe cea de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală.

Decizia Senatului de a nu-i retrage mandatul a stârnit un val de critici în ţară şi în străinătate. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că deciziile instanţei supreme trebuie respectate.

Europarlamentarul PNL Renate Weber, colegă de partid cu Mircea Diaconu, a declarat că votul Senatului în acest caz este "profund nefericit", iar o decizie a instanţei trebuie respectată indiferent dacă pare sau nu dreaptă.

"Din punctul meu de vedere, este o decizie profund nefericită a Senatului şi chiar de neînţeles, pentru ca statul de drept asta înseamnă: îţi place sau nu-ţi place o lege, ea trebuie respectată, îţi place sau nu-ţi place o decizie a unei instanţe, ea trebuie respectată! Faptul că acea decizie ţi se pare nedreaptă, asta pot să înţeleg, dar asta nu înseamnă că nu ai obligaţia să o respecţi", a declarat Weber, la RFI.