Presa tabloidă britanică se teme că 30 de milioane de români şi bulgari vor putea lucra în Regat după 2014

Presa tabloidă din Marea Britanie trage un nou semnal de alarmă, avertizând că aproape 30 de milioane de bulgari şi români - practic populaţia cumulată a celor două ţări - ar putea obţine dreptul de a locui şi munci în Regatul Unit după 2014, când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii.
(photos.com)
Epoch Times România
29.10.2012

Presa tabloidă din Marea Britanie trage un nou semnal de alarmă, avertizând că aproape 30 de milioane de bulgari şi români - practic populaţia cumulată a celor două ţări - ar putea obţine dreptul de a locui şi munci în Regatul Unit după 2014, când vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii.

Experţi citaţi de Daily Mail şi Express atrag atenţia asupra unei creşteri semnificative a numărului de nou-veniţi după ce restricţiile pe piaţa muncii din Marea Britanie, impuse cetăţenilor din România şi Bulgaria după aderarea la UE în 2007, vor fi ridicate la sfârşitul anului viitor.

Specialiştii mai consideră, potrivit surselor citate, că numărul românilor şi bulgarilor care vor veni în Regat va fi mai mare decât cel înregistrat după ce Polonia şi alte şapte state din estul Europei au primit aceleaşi drepturi în 2004 din cauza situaţiei fragile a economiei în blocul comunitar.

Potrivit Daily Mail, ministrul de interne Theresa May ar fi de acord cu o limitare a libertăţii de mişcare a lucrătorilor în UE, însă Marea Britanie nu poate opri procesul de eliminare a restricţiilor fără a renunţa la tratatul semnat cu Bulgaria şi România la aderarea acestora la UE.

Guvernul nu a lansat previziuni oficiale privind numărul bulgarilor şi românilor care ar urma să vină în Regat, iar criticii afirmă că această tăcere este cauzată de subestimarea cifrelor în 2004.

Autorităţile au anticipat atunci că mai puţin 20.000 de persoane vor veni în Marea Britanie, însă datele Biroului Naţional de Statistică arată că peste 600.000 de lucrători din ţările est-europene aderate în 2004 se aflau anul trecut în Regat.

Un raport al Migration Advisory Committee a subliniat temerile că piaţa muncii din Marea Britanie va avea de suferit efecte 'adverse'.

Potrivit profesorului de economie Robert Rowthorn de la Universitatea Cambridge, circa un milion de est-europeni s-au mutat în Marea Britanie în 2004, iar migraţia netă într-un an este de circa 40.000 de persoane.

'Cred că un model similar se va repeta cu România şi Bulgaria, deşi controalele intermediare au mai diminuat poate acest fenomen', a spus el pentru Sunday Telegraph.

Directorul Migration Watch din Marea Britanie, Sir Andrew Green, a afirmat să Regatul a primit mult mai mulţi est-europeni decât oricare altă ţară şi a făcut apel la o amânare a ridicării restricţiilor.

'Cred că ar putea exista o explozie din partea României şi Bulgariei, în special în contextul în care economiile din alte părţi ale UE au probleme serioase. Nici Spania şi nici Italia nu sunt un bun pariu la acest moment dacă vrei să-ţi cauţi de lucru. Cred că avem nevoie de o prelungire cu încă cinci ani a acordurilor de tranziţie' care limitează accesul pe piaţa muncii, a spus el.

Datele arată că aproape 40.000 de bulgari şi români s-au mutat în Regatul Unit anul trecut, numărul total fiind de peste 130.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor