Premiul Nobel pentru Economie, acordat economiştilor Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer

Se acordă anual pentru contribuţii excepţionale în domeniul ştiinţelor economice. Laureaţii din 2019 au adus o nouă abordare, bazată pe experimente, în scopul reducerii sărăciei globale.
Premiul Nobel pentru Economie 2019 (nobelprize.org)
Mioara Stoica
14.10.2019

Premiul Nobel în Ştiinţe Economice 2019 - considerat drept unul dintre cele mai prestigioase premii în acest domeniu - a fost acordat economiştilor Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer pentru „abordarea experimentală în diminuarea sărăciei globale”, informează Academia Suedeză. Abhijit Banerjee şi Esther Duflo - soţ şi soţie - predau la Massachusetts Institute of Technology, iar Michael Kremer este profesor la Harvard. Duflo este a doua femeie care a obţinut premiul la această categorie.

La anunţarea câştigătorilor ediţiei din 2019, Comitetul Nobel evidenţiază modul în care rezultatele cercetărilor celor trei câştigători au „îmbunătăţit foarte mult capacitatea de a lupta împotriva sărăciei în practică”. În special, „ca urmare a unuia dintre studiile lor, peste 5 milioane de copii indieni au beneficiat de programe şcolare de îndrumare corectivă”.

În motivare se observă că cei trei câştigători „au introdus o nouă abordare pentru a obţine soluţii fiabile cu privire la cele mai bune modalităţi de combatere a sărăciei globale”: printre acestea, „divizarea în probleme mai mici şi mai uşor de gestionat, cum ar fi intervenţii mai eficiente pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor”.

De exemplu, la mijlocul anilor 1990, Kremer şi colegii săi „au demonstrat cât de eficientă poate fi o abordare experimentală, folosind teste pe teren pentru o serie de măsuri care ar putea îmbunătăţi performanţele academice în vestul Keniei”. În ceea ce-i priveşte pe soţii Banerjee şi Duflo, deseori în colaborare cu Kremer, "au efectuat studii similare pe alte probleme şi în alte ţări, inclusiv India. Metodele lor de cercetare experimentală ocupă un loc central în studiile economice privind dezvoltarea".

Premiul, în valoare de 9 milioane de coroane (aproximativ 830.000 euro), a fost instituit de Banca Centrală Suedeză în 1968 şi, deşi nu a fost conceput de fondatorul Alfred Nobel, acesta se atribuie în memoria sa, fiind parte a premiilor acordate în fiecare an de Fundaţia Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor