Premierul polonez se aşteaptă ca UE să lanseze "opţiunea nucleară" împotriva Varşoviei miercurea viitoare

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki (Getty Images)

Noul prim-ministru al Poloniei a declarat joi, 14 decembrie, că se aşteaptă ca UE să impună săptămâna viitoare sancţiuni fără precedent care ar putea să desfiinţeze dreptul de vot al guvernului polonez, ca urmare a reformelor controversate în Justiţie adoptate de Varşovia.

Comisia Europeană va "activa probabil" miercuri (20 decembrie) articolul şapte din Tratatul UE, menit să oprească o ameninţare "sistemică" la adresa statului de drept, a declarat Mateusz Morawiecki reporterilor la primul său summit UE de la Bruxelles.

"Dar de la începutul unei astfel de proceduri nedrepte împotriva noastră şi până la încheierea ei, vom menţine cu siguranţă contactele cu partenerii noştri", a spus Morawiecki.

Guvernul de dreapta al Partidului Lege şi Justiţie din Polonia, care a început să facă schimbări în sistemul judiciar după ce a ajuns la putere la sfârşitul anului 2015, insistă asupra necesităţii unor noi reforme pentru combaterea corupţiei şi revizuirea sistemului judiciar încă bântuit de sechele din vremurile comuniste.

Cu toate acestea, Comisia a avertizat că reformele reprezintă o ameninţare la adresa principiilor democratice şi a statului de drept, care au fost semnate în momentul aderării la Uniunea Europeană.

Un purtător de cuvânt al UE a declarat că problema Poloniei se află pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe