Premierul Ciucă, acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Şercan: "Preia, fără citare, pagini întregi"

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Teza în baza căreia actualul premier, Nicolae Ciucă, a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, susţine jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat pe pressone.ro.

Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepţii, porţiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, susţine jurnalista, care mai relatează că a primit acces la teză abia în decembrie, după trei solicitări scrise făcute către Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021.

Şercan mai informează că analiza lucrării pe care a făcut-o a relevat, pe lângă copierea cuvânt cu cuvânt, patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, acestea fiind "topica inversată" (topica unui paragraf e uşor de rearanjat şi poate da impresia de formulare originală, deşi conţinutul e practic acelaşi), reformularea începutului de paragraf pentru ca textul să pară original, eliminarea unor cuvinte neesenţiale şi aşezarea ideilor cu liniuţă, de la capăt.

Într-o declaraţie transmisă aseară, premierul Nicolae Ciucă susţine că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.

Actualul premier şi-a susţinut lucrarea de doctorat în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum cer normele academice.

"Nicolae Ciucă preia, fără citare, pagini întregi din volumul Forţe şi tendinţe în mediul de securitate european, semnat de Eugen Bădălan – unul dintre predecesorii lui Ciucă la şefia Statului Major al Armatei – şi de Teodor Frunzeti, fost consilier pe probleme de apărare la Administraţia Prezidenţială în primul mandat al preşedintelui Iohannis.", scrie Şercan.

"Analiza celor 138 de pagini ale tezei am făcut-o bazându-mă pe resurse bibliografice limitate, disponibile în format tipărit la Biblioteca Naţională a României şi la biblioteca UNAP.

Chiar şi fără conţinutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanţă academică. Nu are o metodologie de cercetare şi nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.", mai susţine Şercan.

Jurnalista mai transmite că dincolo de conţinutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică şi Relaţii Militare Internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, invocate în teză – să dezvăluie şi alte porţiuni de conţinut plagiat.

Articolul integral, inclusiv poziţia premierului pot fi citite aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne