Premieră: Torţa olimpică a JO de la Soci va zbura în spaţiu
Torţa olimpică a Jocurilor de iarnă de la Soci (februarie 2014) va zbura în spaţiu, făcând o escală inedită pe Staţia spaţială internaţională (SSI), în cadrul celui mai lung parcurs al său din istoria JO - 65.000 km prin Rusia, informează 20minutes.fr.
Ideea unei incursiuni spaţiale a flăcării a fost lansată în 2011 de directorul adjunct al Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos), Vitali Davîdov. "Teoretic este posibil", a spus el, combătut de mai mulţi responsabili ruşi care au spus că este prea periculos să se transporte o flacără într-o navetă Soyuz, cu mari cantităţi de lichid inflamabil.
Şi regulile de la bordul SSI interzic aprinderea unei flăcări pe staţia aflată pe orbita terestră, din motive de securitate. Câştigaţi de ideea de a vedea torţa în spaţiu - premieră în istoria olimpică -, responsabilii ruşi au hotărât în cele din urmă trimiterea ei pe SSI, dar fără flacăra care va rămâne pe Pământ, păstrată într-o capsulă specială, asemănătoare cu o lampă cu petrol.
Torţa olimpică va decola pe 7 noiembrie de la Baikonur, la bordul navetei Soyuz, şi va reveni pe Pământ pe 11, după o ieşire în spaţiu. Onoarea de a purta torţa în spaţiu o vor avea cosmonauţii ruşi Oleg Kotov şi Serghei Riazanski, care se află pe SSI din 26 septembrie cu americanul Michael Hopkins.
"Eu voi ieşi primul, cu camera în mână şi alte echipamente foto", a spus Riazanski înainte de decolare. "Apoi va ieşi Oleg cu torţa, iar eu îl voi filma. După aceea vom schimba, dacă mă va lăsa să ţin torţa", a glumit el.
Torţa olimpică, ce măsoară 95 cm şi cântăreşte 1,8 kg, a fost astfel concepută încât să fie purtată cât mai uşor. Autorii ei au imaginat pana unei păsări de foc, pasăre legendară din folclorul rus, ce reprezintă frumuseţea şi diversitatea Rusiei. Combinaţia de roşu, utilizată pe steagurile ruse încă din secolul al XIII-lea, şi argintiu, cea mai populară culoare pentru torţele olimpice, se suprapun într-o concepţie futuristă.
În afară de spaţiu, torţa olimpică va merge pentru prima oară dincolo de cercul polar arctic, în cadrul periplului de 123 zile, până la ceremonia de deschidere a JO din 7 februarie 2014.