Premieră la Pervîi Kanal: Televiziunea rusă recunoaşte că soldaţi ruşi au murit în Donbas; crematorii mobile în armata rusă

La Kostroma a fost înmormântat zilele trecute Anatoli Travkin, paraşutist în armata rusă.
(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2014

La Kostroma a fost înmormântat zilele trecute Anatoli Travkin, paraşutist în armata rusă. El şi-a pierdut viaţa în luptele din estul Ucrainei, unde plecase în urmă cu o lună, a relatat joi seara, într-un reportaj, postul televiziunii publice din Rusia, Pervîi Kanal, potrivit agenţiilor de presă ucrainene Unian, Cenzor şi 62.ua.

Cu aproximativ o lună în urmă, el şi-a luat concediu şi a plecat să lupte în Donbas. 'Despre decizia sa, el nu a înştiinţat-o nici măcar pe soţia sa, cu care se căsătorise cu puţin timp înainte de plecare, nici pe responsabilii unităţii în care servea', susţin jurnaliştii de la Pervîi Kanal, subliniind că responsabil de moartea să nu este comandamentul militar.

Potrivit televiziunii ruse, funeraliile tânărului paraşutist au avut loc cu 'onoruri militare'.

Travkin a murit salvând o familie din Lugansk, a relatat un alt canal al televiziunii ruse NTV, astăzi apropiat puterii, pe vremuri - de opoziţie - fără să precizeze circumstanţele în care militarul rus a fost ucis.

În plus, la Elektrogorsk, o suburbie a Moscovei, a avut loc o acţiune de comemorare a lui Serghei Jdanovici, şi el militar în armata rusă. Acesta a murit în luna mai, în confruntările pentru controlul aeroportului din Doneţk. Rudele sale ar fi ştiut că el plecase în Ucraina.

Ambii militari şi-au luat special concediu pentru a lua parte la conflictul din estul Ucrainei, au încercat să-şi convingă telespectatorii cele două posturi tv.

Este pentru prima oară când televiziunea de stat din Rusia recunoaşte că soldaţi ruşi au murit în luptele din Donbas, zonă minieră din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk, teatrul unui conflict armat între trupele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi, de partea cărora luptă şi militari din armata rusă, deşi Kremlinul neagă vehement prezenţa trupelor ruse în estul Ucrainei.

NTV menţionează că 'bărbaţi ruşi au plecat în Donbas, întrucât nu au mai putut să se uite de pe margine cum insurgenţi ucraineni ucid femei, bătrâni, copii'.

Este de remarcat, în opinia presei de la Kiev, că voluntarii ruşi luptă nu cu rebelii, ci cu armata regulată ucraineană, de partea separatiştilor.

În ultimul timp, în reţelele sociale apar tot mai des informaţii despre sute de soldaţi ruşi ucişi în estul Ucrainei, dar date oficiale cu privire la un număr exact nu există.

În acest sens, responsabili ai armatei ucrainene evocă în jur de 500 de soldaţi şi ofiţeri din armata regulată rusă.

Elena Vasilieva, om politic de opoziţie din Rusia, fondatoarea grupului 'Transportul -200 din Ucraina în Rusia' ar fi declarat, conform publicaţiei Zerkalo nedeli, că 15 camioane cu trupuri neînsufleţite s-ar fi întors din Ucraina în Rusia. Ele ar fi transportat între 800 şi 1000 de cadavre.

Într-un interviu acordat Cenzor, ea a afirmat că armata rusă a primit crematorii mobile ca trupurile soldaţilor ucişi să fie arse. 'Faptul că premierul Dmitri Medvedev a trimis armatei şase crematorii mobile este adevărat. Două persoane au confirmat că au văzut o maşină cu un crematoriu mobil în regiunea Rostov (la graniţă cu Ucraina)', mai spune ea.

Aceste crematorii mobile, de tipul IN-50, au fost concepute de societatea 'Turmalin' din Sankt-Petersburg în scopuri strict civile, pentru deşeuri biologice periculoase, precum cadavre de câini vagabonzi sau cadavre de animale domestice ce au pierit de boli infecţioase, scrie presa ucraineană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor