Prefectul Municipiului Bucureşti atacă în instanţă Primăria condusă de Nicuşor Dan. Cere anularea retrocedării Parcului IOR

Rareş Hopincă şi Robert Negoiţă (Captură video)
Andrei Popescu
10.10.2023

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, că a atacat în instanţă Primăria Generală şi cere anularea retrocedării Parcului IOR.

“În urma analizei celor două dispoziţii privind retrocedarea acestor 12 hectare parte din parcul IOR, am decis să atac în instanţă aceste dispoziţii ale Primarului General, să atac în instanţă Primăria Municipiului Bucureşti şi să cer anularea dispoziţiilor de retrocedare asupra celor 12 hectare de teren care fac parte din parcul IOR. În opinia mea, în opinia Prefectului Municipiului Bucureşti, există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce priveşte întocmirea şi adoptarea celor două dispoziţii de primar din anul 2005, şi din punctul meu de vedere acest teren de 12 hectare trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului Bucureşti”, a precizat prefectul.

Potrivit prefectului Capitalei, acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, “iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”.

“Aceste 12 hectare fac parte dintr-un corp de 767 de hectare de teren arabil, constituit în 1921 în proprietatea unui cetăţean numit Ivan Grueff. În 1945, statul român expropriază acest teren arabil în suprafaţă de 12 hectare de la numiţii Ivan Grueff şi Elena Cantacuzino, în baza legii Nr. 187 din 1945 privind Reforma Agrară. Acest teren a fost tot timpul teren arabil. În 2005, acest teren, ignorând faptul că a fost teren arabil, a fost retrocedat pe baza Legii 10/2001 şi nu pe baza Legii 18 din 1991, cum cere în mod explicit legea. Este un element vădit de nelegalitate, pe care instanţa l-a constatat deja în fond, in procesul intentat de Primăria Sectorului 3 şi care trebuie să ducă, fără niciun fel de dubiu, la anularea acestor dispoziţii de retrocedare”, a susţinut Hopincă.

În plus, a continuat prefectul, “trebuie reţinut faptul că acest teren, de la momentul exproprierii sale în 1945, a fost în mod continuu domeniu public al statului şi nu a fost niciodată declasificat din acest statut de domeniu public al statului”.

De asemenea, Hopincă a invitat grupurile de iniţiativă civică şi organizaţiile neguvernamentale interesate să facă cerere de intervenţie în dosar, dacă există elemente suplimentare care pot fi evidenţiate instanţei şi care să ducă la revenirea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor