Prefecţii, numiţi politic. Grindeanu: Să ieşim din ipocrizie. Există o formă mascată de apolitic

Aşa cum anunţa acum ceva vreme liderul PSD Liviu Dragnea, noua putere se pregăteşte să schimbe legislaţia astfel încât prefecţii şi subprefecţii să fie numiţi politic.
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
04.03.2017

Noua putere intenţionează să schimbe legea astfel încât prefecţii şi subprefecţii - deveniţi din 2004 înalţi funcţionari publici - să fie numiţi politic, să fie membri de partid. Printr-o astfel de măsură se va ieşi din "ipocrizia" că reprezentanţii Guvernului în teritoriu sunt apolitici, a opinat sâmbătă, în faţa presei, premierul Sorin Grindeanu.

Există deja un proiect de lege în acest sens care prevede, potrivit Hotnews.ro, scoaterea reprezentanţilor din teritoriu ai guvernului din categoria funcţionarilor publici, urmând ca aceştia să fie asumaţi politic. Astfel, cei care ocupă aceste funcţii vor avea la dispoziţie 60 de zile să aleagă între a rămâne funcţionari publici şi a cere mutarea pe o funcţie asumată politic.

"Acest proiect e parte din ce vrem să facem, şi anume un nou cod administrativ. Chiar dacă din 2004 prefecţii şi subprefecţii au devenit înalţi funcţionari publici şi sunt apolitici, la fiecare schimbare de Guvern au trecut în corpul înalţilor funcţionari, la dispoziţia Guvernului, dar, aşa e normal, schimbările de Guvern au dus la schimbări de prefecţi. Vorbim de o chestiune pe care toată lumea a făcut-o indiferent de culoarea politică a Guvernului.

Cred că revenirea la o chestiune transparentă vorbind despre reprezentanţii guvernului în teritoriu, şi anume la eliminarea prevederii de apolitic, e în dezbatere publică, nu spun că asta e soluţia, aşteptăm argumente şi contraargumente, fiind în dezbatere publică, dar măcar, cum să spun, ieşim dintr-o anumită… hai să spun direct, o anumită ipocrizie, pentru că toată lumea ştie că la schimbarea Guvernului se schimbă prefecţii şi subprefecţii, doar că există o formă din asta mascată de apolitic", a declarat Sorin Grindeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor