Predoiu: Ca cetăţean, nu vreau să plătesc un produs mai scump pentru că în costul lui este inclusă mita
alte articole
Cătălin Predoiu, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, a declarat joi că în calitate de cetăţean nu vrea să plătească un produs mai scump decât face doar pentru că în costul lui este inclusă şi mita dată de companie.
Predoiu a precizat că preferă, ca cetăţean, să trăiască într-o ţară cu economie care lucrează după regula competiţiei loiale, a transparenţei şi în condiţii de integritate.
"Ca cetăţean, nu vreau să plătesc un produs mai scump decât face doar pentru că în costul produsului respectiv este inclusă şi mita care a fost dată de companie ca să poată să-şi vândă produsele şi alte servicii netransparente care intră în economia gri sau chiar în economia neagră", a afirmat Predoiu la conferinţa "Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană şi Ambasada Germaniei.
Ministrul a mai spus că transparenţa în mediul de afaceri poate fi asigurată în primul rând prin legi foarte clare şi că în acest sens nimeni nu poate contesta că România a făcut eforturi remarcabile, cu rezultate certe.
"Ne-am adunat să discutăm despre transparenţa şi afaceri, despre transparenţă şi corupţie şi respectiv măsuri anticorupţie, în fapt, discutăm de un anumit tip de viitor pe care România îl merită şi pentru care trebuie să se lupte. Un viitor în care trebuie să se bazeze pe un mediu de afaceri nu numai eficient, ci şi curat. Un mediu de afaceri nu numai profitabil, ci şi transparent", a mai afirmat el.
Predoiu a arătat că nici cel mai puternic grup de afaceri, cu cele mai întinse conexiuni, cu cele mai nelimitate resurse nu poate rămâne neafectat dacă economia în ansamblu este subminată de practici neconcurenţiale, de corupţie şi de lipsă de integritate.
"Din păcate, în ultimii ani, viaţa a demonstrat că în societatea românească şi în economie există încă corupţie şi poate că aceasta este una dintre cauzele pentru care în România încă nu s-a structurat o categorie puternică de întreprinderi mici şi de mijlocii, de clasă de mijloc", a apreciat demnitarul.
El a îndemnat operatorii economici să refuze să facă afaceri cu cei care nu le fac în mod cinstit.
În opinia lui Predoiu, România trebuie să rezolve şi problema salarizării înaltei administraţii, care invită la corupţie, nu doar pe cea a pensiilor şi salariilor - care este foarte importantă.
Ministrul Justiţiei a subliniat că o administraţie eficientă trebuie să fie o administraţie bine plătită, şi anume, cei care ocupă posturi cu responsabilităţi mari, care presupun autorizarea cheltuirii banului public să fie corect remuneraţi.
De asemenea, Predoiu a spus că pentru reducerea termenelor în justiţie este nevoie de ocuparea posturilor vacante iar acest lucru ar trebui să înceapă din vară, pentru că Guvernul a asigurat banii necesari.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Radu Merica, a declarat că a avut o mare problemă la organizarea evenimentului în a găsi reprezentanţi ai mediului de afaceri care să vorbească deschis despre problemele lor legate de corupţie. El le-a reamintit acestora că tăcerea îi face complici.
"Dacă încercăm în continuare să ne rezolvăm micile noastre probleme pe căi mai puţin ortodoxe, pe termen lung vom avea cu toţii de pierdut", a afirmat Merica.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane a precizat că nu a întâlnit nicio ţară lipsită complet de corupţie.
"Există însă ţări unde corupţia este urmărită consecvent, este penalizată, unde lupta este permanentă împotriva acestei practici şi există ţări unde corupţia este privită aşa, mai mult sau mai puţin, ca un delict cavaleresc, un fel de privilegiu al celor aflaţi la putere şi primit cu oarecare toleranţă şi înţelegere. Eu cred că noi ne aflăm undeva la jumătatea drumului, în direcţia bună. În ultima perioadă au existat câteva semnale pozitive şi din ce în ce mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor statului s-au implicat activ în combaterea corupţiei", a susţinut Merica.