Precizări MAEur: Orban a anunţat încă din iulie că nu se mai trimit cereri de rambursare la CE

Epoch Times România
17.09.2012

Leonard Orban a declarat public, încă din iulie, că procesul de trimitere la CE spre decontare a cererilor de rambursare pentru plăţile efectuate de partea română către beneficiari este întrerupt de la 1 iulie, precizează MAEur, în replică la unele afirmaţii privind îngheţarea fondurilor UE.

Întreruperea a fost făcută în urma unei înţelegeri cu Comisia Europeană în decembrie 2011 şi ea vizează patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Transport (POS-T), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).

”La acea dată, Comisia Europeană a fost de acord să deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, care fuseseră întrerupte în iulie 2011. Reluarea s-a făcut cu condiţia aplicării unor corecţii financiare preventive, precum şi a îndeplinirii unor măsuri de îmbunătăţire a sistemului de gestionare a fondurilor. S-a stabilit ca, după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze misiuni de un audit pentru a constata dacă deficienţele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfăşurat în cursul lunii iulie 2012. În funcţie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea(suspendarea plăţilor. Totodată, în curând, urmează să înceapă procesul de conciliere între Comisie Europeană şi partea română cu privire la corecţiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 până în octombrie 2011. Corecţiile ar urma să fie impuse din cauza prolemelor majore identificate în efectuarea achiziţiilor publice în perioada menţionată”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Europene.

Legat de Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeană a efectuat un audit vizând intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza căruia consideră că sistemul de management şi control a funcţionat necorespunzător. ”Din acest motiv, s-a declanşat procedura de pre-suspendare a programului şi s-a propus o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul naţional. Executivul întreprinde la ora actuală acţiuni importante pentru implementarea măsurilor necesare pentru a corecta disfuncţionalităţile şi a asigura funcţionarea optimă a sistemului”, informează MAEur.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene menţionează că ”Guvernul României are ca prioritate creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune şi, în acest scop, a luat măsuri vizând perfecţionarea cadrului legislativ, creşterea capacităţii administrative şi îmbunătăţirea procesului de achiziţii publice (inclusiv prin identificarea şi combaterea cazurilor de conflicte de interese şi incompatibilităţi). Aceste demersuri susţinute au ca scop inclusiv evitarea suspendării procesului de rambursare a plăţilor de la Comisia Europeană sau, dacă este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendărilor”.

Din cauza unor nereguli constatate, în cursul unui control anual, pe zona de achiziţii publice, Comisia Europeană a întrerupt rambursările pentru axa prioritară 2 din Programul Operaţional Regional începând cu data de 11 iunie 2011.

În iulie 2011, partea română a decis să suspende transmiterea declaraţiilor de cheltuieli spre rambursare către Comisia Europeană pentru toate programele operaţionale, până la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea şi corectitudinea sistemului de verificare, management şi control a achiziţiilor publice. Această hotărâre a fost luată de autorităţile române întrucât semnale privind suspiciuni de nereguli în domeniul achiziţiilor publice au fost identificate şi pe alte programe operaţionale.

Ulterior, la sfârşitul lunii iulie 2011, Comisia Europeană a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor