Ponta vorbeşte de continuitate pe fonduri UE şi MCV, sugerând păstrarea lui Orban şi Predoiu
alte articole
Preşedinte PSD Victor Ponta a afirmat sâmbătă că îşi menţine afirmaţiile privind păstrarea în Executiv a lui Leonard Orban, dar a adăugat că nu a discutat deocamdată cu el, invocând însă nevoia de continuitate pe subiectul fondurilor UE, dar şi MCV, ceea ce sugerează menţinerea lui Cătălin Predoiu.
Într-o conferinţă la Bistriţa, Ponta a fost întrebat dacă-şi menţine punctul de vedere anterior, favorabil unei păstrări a lui Leonard Orban în Executiv, chiar într-o guvernare USL.
”Da, dar nu am apucat încă să vorbesc cu domnia sa astăzi. Dar toate intenţiile bune vreau să le menţin. Pe obiectivele care se află în derulare – MCV, Acordul cu FMI şi problema fondurilor europene, mă bazez foarte mult pe o capacitatea a noastră de continuitate, pentru că nu e timp în şase luni să faci schimbări fundamentale şi atunci trebuie continuat ceea ce merge bine şi îmbunătăţit ceea ce merge prost”, a spus Ponta.
El a anunţat, sâmbătă, că Executivul pe care-l formează merge pe structura actuală, cu 16 portofolii, dar cu 20 de miniştri.
”De principiu, schema guvernamentală pe care am discutat-o şi cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu intenţionez şi nu cred că este momentul până la alegeri, în noiembrie, atunci când sper să avem un mandat de patru ani să facem restructurări de instituţii guvernamentale, ci în cadrul actualelor ministere, miniştri şi miniştrii delegaţi care vor răspunde de anumite probleme specifice pe care eu şi USL le-am considerat neacoperite în ultima perioadă. Pot să vă dau exemplul Dialogului Social”, a spus Ponta.
„Pentru că acest Guvern va avea o misiune specială şi limitată în timp, de doar şase luni, opţiunea mea este ca din Cabinet să facă parte preponderent oameni care au mai îndeplinit funcţii în administraţie, chiar foşti miniştri sau secretari de stat, pentru că, având un timp scurt la dispoziţie, nu avem timp să învăţăm. Mă voi baza pe oameni cu experienţă administrativă, care cunosc bine nu doar intrarea sau ieşirea ministerelor, ci şi problemele respectivelor ministere“, a mai declarat, tot sâmbătă, premierul desemnat.
Chiar dacă nu a dorit să nominalizeze niciuna din viitoarele propuneri pentru funcţiile de ministru, Victor Ponta a precizat, fiind întrebat direct dacă Daniel Constantin, preşedintele PC, va primi portofoliul de la Agricultură, că îşi doreşte mult ca acesta să-i fie alături în Guvernul pe care îl va forma.
„Restul de 19 membri ai Cabinetului îi veţi afla marţi, 1 mai, aşa cum am anunţat. Împărţirea portofoliilor se va face conform algoritmului stabilit prin protocolul de înfiinţare a USL, adică jumătate la PSD, jumătate la Alianţa de Centru Dreapta“, a mai spus premierul desemnat.
Ministerele, în acest moment, sunt: Administraţie şi Interne; Economie; Finanţe; Afaceri Externe; Apărare Naţională; Dezvoltare Regională şi Turism; Muncă; Transporturi; Educaţie; Justiţie; Cultură; Sănătate; Mediu; Agricultură; Comunicaţii; Afaceri Europene.
După spusele lui Ponta, Cabinetul său va include şi cel puţin un post de ministru delegat pentru Dialogul Social. În plus, potrivit protocolului USL, dar şi a protocolului ACD, ar urma să fie şi trei vicepremieri, câte unul de la fiecare formaţiune.
Ponderea celor două părţi - PSD şi ACD, adică PNL şi PC - în guvern se stabileşte în mod egal între cele două părţi componente ale Alianţei, fără a considera funcţia de prim ministru, este algoritmul prevăzut de protocolul USL pentru formarea Guvernului.
Repartizarea între cele două părţi a miniştrilor se va face, după stabilirea structurii Guvernului, prin negocieri coordonate de conducerile partidelor componente, ţinând cont de competenţele si experienţa profesională şi politică a fiecărui candidat, se mai prevede în documentul USL.
Structura guvernului va conţine cel puţin o funcţie de viceprim-ministru care reprezintă partidul din care face parte prim-ministrul şi care va fi desemnat înlocuitor de drept al prim ministrului, în condiţiile legii şi Constituţiei.
În plus, protocolul dintre PNL şi PC spune că, în cazul în care structura guvernului va conţine funcţii de vicepremier, fiecare partid va desemna câte unul.
În total, Cabinetul Ponta ar putea avea trei vicepremieri.
Ponderea PNL şi PC în guvern, pentru jumătatea care le revine prin paritatea PSD-ACD, va fi calculată proporţional cu numărul de parlamentari aleşi ai fiecărui partid.