Ponta: Sper ca preşedintele Parlamentului ungar să respecte legile din România

Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
05.06.2012

Prim ministrul Victor Ponta şi-a exprimat, marţi, la Tulcea, speranţa că preşedintele Parlamentului Ungar, Kover Laszlo, aflat în vizită în ţara noastră, "va respecta legile României şi ale bunului simţ".

"Faptul că preşedintele Parlamentului unei ţări vecine cu România se implică atât de clar în campania electorală internă din România de partea unei forţe politice extremiste, o forţă politică cu care USL nu a avut şi nu va avea vreodată niciun fel de relaţii, mi se pare o situaţie anormală. Am salutat demersul preşedintelui Senatului şi preşedintei Camerei Deputaţilor, care nefăcând parte din USL au avut aceiaşi poziţie ca a Guvernului României. Dacă domnul Kover prin atitudinea sa, prin acţiunile sale va depăşi limita legii şi a bunelor relaţii guvernul nu va ezita să aplice măsurile decise de MAE. Sper ca domnia să respecte limitele legii şi ale bunului simţ, să se abţină de la declaraţii jignitoare la adresa României, declaraţii pe care le-a făcut săptămâna trecută", a declarat marţi în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Tulcea, premierul Victor Ponta.

Şeful executivului a menţionat că va fi foarte atent la modul în care preşedintele Parlamentului de la Budapesta se implică în campania electorală susţinând că "vizita domniei sale este total neoportună".

"Eu nu vreau să creăm un conflict între două state, ţări vecine membre ale UE, dar dacă un înalt oficial se comportă iresponsabil pe teritoriul României, evident că avem dreptul să luăm orice fel de măsuri pentru a opri acest tip de comportament", a concluzionat premierul Victor Ponta.

Acesta se află marţi la Tulcea unde după conferinţa de presă participă la lansarea candidaţilor USL pentru alegerile locale şi la un marş pe străzile oraşului.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a declarat, marţi, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, că nu există niciun temei legal pentru ca vizita sa în România să nu poată avea loc. "Ca persoană fizică şi datorită statutului pe care-l deţin în PCM este cât se poate de normal să fiu prezent. Nu este niciun temei legal ca să nu fiu prezent azi la dumneavoastră în ţară. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene îmi este permis să fac vizite în orice ţară îmi doresc din cadrul UE şi sunt la dumneavoastră în ţară în calitatea mea de persoană fizică", a declarat Laszlo Kover, conform traducerii oficiale.

El a susţinut că a venit la cererea prietenilor săi din Partidul Civic Maghiar, pentru a-i susţine în calitatea sa de preşedinte de onoare al PCM.

"În zilele următoare o să fiu prezent în circa 50 de localităţi din Ţinutul Secuiesc unde PCM are candidaţi, am venit să-i susţin, să le strâng mâna şi să plantăm bradul (logo-ul PCM -n.r.), care sperăm să-i ajute în campania electorală. Deci sunt aici în calitatea mea de preşedinte de onoare şi am venit să-mi susţin prietenii şi să susţin PCM la alegerile locale (...) Dat fiind faptul că sunt aici cu altă ocazie decât acest subiect - reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef - nu am ce să vă mai spun, dar sper totuşi că legile în vigoare şi înţelegerile dintre cele două ţări ne vor permite să ducem la bun sfârşit şi acest subiect", a arătat Laszlo Kover.

Întrebat despre locul în care se află rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a precizat că acestea sunt la Budapesta şi că nu a făcut "barbar" Guvernul român, ci doar metodele la care a recurs.

"Nu era vorba despre Guvernul României, ci despre nişte metode la care a recurs acest Guvern", a arătat Kover, care a precizat că nu va prezenta scuze.

"Nu (nu va prezenta scuze - n.r.). În primul rând să clarificăm, nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea lui Nyiro Jozsef. Sunt ferm convins că după ce se vor termina alegerile administrative din România apele se vor linişti şi vom ajunge iarăşi la relaţiile pe care le-am avut, pe care le-am realizat cu fostul Guvern din România, şi lucrurile vor reveni la normal. Cel puţin eu aşa sper că aşa se va întâmpla", a susţinut Laszlo Kover.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au adresat, luni, 4 iunie, o scrisoare preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, Kover Laszlo, solicitându-i să-şi amâne vizita pe care o avea planificată în România.

"Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. Înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. (...) Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale", se arăta în scrisoarea menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor