Preşedintele Parlamentului ungar "jigneşte într-un mod cu totul şi cu totul incalificabil" România.

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la Oradea, că vizita preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, în ţara noastră nu este binevenită în această perioadă, cu atât mai mult cu cât Kover "jigneşte într-un mod cu totul şi cu totul incalificabil" România.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.06.2012

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la Oradea, că vizita preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, în ţara noastră nu este binevenită în această perioadă, cu atât mai mult cu cât Kover "jigneşte într-un mod cu totul şi cu totul incalificabil" România.

Preşedintele Senatului a amintit de scrisoarea pe care i-a trimis-o, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care i-a spus în termeni extrem de eleganţi şi diplomatici, că "nu este bine să intervină în campania electorală din România", dar la care preşedintele Kover a răspuns că insistă să vină în ţară, ca simplu cetăţean.

Vasile Blaga a dorit să facă precizări "mai clare" vizavi de tot ceea ce a vrut să spună "printre rânduri", afirmând că domnia-sa nu este binevenit în această perioadă în România, din două motive.

Potrivit preşedintelui Senatului, în primul rând, preşedintele ungar a făcut aprecieri incalificabile la adresa poporului român, a României, pe de o parte, iar pe de alta, "dânsul este în două campanii electorale: una în care este preşedinte de onoare a Partidului Civic Maghiar, motiv pentru care nu vine ca simplu cetăţean - şi-a lăsat haina de preşedinte acasă? - pentru că în calitate de preşedinte de onoare al PCM, face un turneu de vreo trei zile, prin 40-50 de localităţi din ţară, pentru a susţine acei candidaţi"

Pe de altă parte, spune Blaga, omologul său ungar se află şi în campanie internă în partid, în FIDESZ, pentru că este într-o dispută permanentă cu preşedintele partidului, Viktor Orban, şi premier ungar.

"De aceea am trimis şi scrisoarea şi acum sper că o să înţeleagă mult mai clar de ce l-am sfătuit să vină după alegerile locale din ţară. Nu pot să-l opresc să vină în ţară, de aceea am şi trimis această scrisoare, cum cred că ar trebui să facă şi Guvernul. Prim-ministrul Ponta i-a cerut premierului ungar să retracteze ce a spus preşedintele Parlamentului ungar. Ori, eu nu l-am auzit pe Viktor Orban, în actualul lui mandat de premier, făcând astfel de aprecieri, la adresa României", a spus Blaga.

El a mai menţionat că preşedintele Kover nu vrea să observe eforturile pe care le-au făcut politicienii români în cei 20 de ani pentru a reglementa situaţia minorităţilor din România, nu numai a celei maghiare, într-un mod apreciat de toată Europa.

"Nu este cazul minorităţilor din Ungaria, prima dată ar trebui să-şi rezolve problemele acasă şi pe urmă să facă aprecieri la adresa altora", a conchis Blaga.

Kover a declarat, duminica trecută, la sosirea în Odorheiu Secuiesc pentru a participa la o comemorare ecumenică a scriitorului maghiar Jozsef Nyiro, că "a fost foarte surprinzător comportamentul neputincios, necivilizat şi barbar al noului guvern român de a-i refuza lui Nyro posibilitatea de a se odihni în pământul natal".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor