Ponta: România a obţinut cel mai important portofoliu din Comisia Europeană, Dezvoltarea Regională

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că ţara noastră a obţinut cel mai important portofoliu din Comisia Europeană, Dezvoltarea Regională.

"În urma unor negocieri extrem de lungi şi extrem de complicate, în condiţiile în care România nu putea să păstreze Agricultura, pentru că nicio ţară nu-şi va păstra portofoliul avut anterior, eu am obţinut pentru România cel mai important portofoliu din Comisia Europeană. Dezvoltarea Regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune şi structurale în perioada 2014 - 2019. Din acest punct de vedere, toţi oamenii cu mintea la ei au aplaudat faptul că România, chiar dacă a avut probleme în trecut legat de absorbţia fondurilor europene, chiar dacă avem acest dezavantaj că eu negociez cu preşedintele Juncker şi cu ceilalţi premieri, dar nu sunt la Consiliul European, am obţinut cel mai bun portofoliu pe care ni l-am putut vreodată dori", a declarat Victor Ponta, citat de Realitatea.net

Funcţia urmează să fie ocupată, cel mai probabil, de europarlamentarul PSD Corina Creţu. Acest lucru nu a fost însă agreat de liderii ACL, care i-au trimis miercuri o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, în care denunţau faptul că nominalizarea Corinei Creţu s-a făcut prin încălcarea legii.

"În urma informaţiilor cu privire la posibila desemnare în funcţia de comisar european a doamnei Corina Creţu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii. Persoanele nominalizate pentru a ocupa funcţii în UE trebuie audiate în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi nu ulterior transmiterii acestora către CE, aşa cum a anunţat premierul că se va întâmpla. Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă CE. În acest caz, dispoziţia legală ar fi lipsită de orice conţinut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziţie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanţă", reiese din scrisoarea liderilor ACL, citată de Mediafax.

Totodată, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga susţin că desemnarea ilegală făcută de premierul Ponta poate afecta atât credibilitatea CE, cât şi pe cea a lui Juncker care "ar putea fi pus într-o situaţie dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componenţa Cabinetului un comisar nominalizat ilegal".

Premierul s-a declarat revoltat de atitudinea celor doi "politruci" de la ACL.

"Cei doi politruci penibili, iresponsabili, Iohannis şi Blaga, aceşti Păcală şi Tândală ai politicii româneşti, s-au gândit ei să reclame Comisiei să nu ne dea Juncker Dezvoltarea Regională. Nu-i întrebaţi de ce pentru că ei nu au capacitatea de a se exprima raţional în limba română. Avem şansa să obţinem cel mai important portofoliu pentru România şi aceşti politruci, Iohannis şi Blaga, crezând că îi fac plăcere lui Băsescu, se apucă să scrie scrisori. E condamnabil acest lucru", a declarat Ponta.