Ponta preferă un guvern matur, Constantin şi Hellvig sunt cei mai tineri membri

Victor Ponta. (www.psd.ro)
Epoch Times România
02.05.2012

Guvernul USL, aşa cum a fost anunţat marţi seară, este unul a cărui medie de vâstă este de circa 46 de ani, pornind de la Daniel Constantin (33 de ani ) şi Eduard Hellvig (38 de ani), până la Andrei Marga(66 de ani) şi Mariana Câmpeanu(64 de ani), Victor Ponta având el însuşi doar 39 de ani.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, are 59 de ani. Propus ca vicepremier şi ministrul de Finanţe, a absolvit Facultatea de Finanţe-Contabilitate, la ASE şi este doctor în finanţe, circulaţie bănească şi credit. A fost membru al PDSR. Între 1992 şi 1996, în Guvernul Văcăroiu, a fost ministru de stat, ministru al finanţelor şi guvernator din partea României la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Între 2000 şi 2004, a fost deputat şi preşedinte al Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei. Din 2004, este vicepreşedinte al Consiliului de administraţie şi Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Numele său a fost vehiculat în presă, în ultimii ani, chiar ca variantă de premier desemnat de Traian Băsescu.

Andrei Marga(PNL) are 66 şi, suprinzător pentru mulţi, care l-ar fi aşezat mai degrabă în fruntea ministerului Educaţiei, va prelua funcţia de ministru de Externe. Este doctor în filosofie contemporană şi profesor universitar în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, fiind, din 1993, timp de patru mandate, rector al acestei Universităţi. A fost ministru al Educaţiei între 1997 şi 2000, în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu. Presa a relatat că ceea ce-l califică pentru poziţia de ministru de Externe este relaţia foarte bună pe care ar avea-o cu Angela Merkel.

Titus Corlăţean(PSD) are 44 de ani, actualmente preşedinte al Comisiei de Politică Externă din Senat, este la prima sa funcţie de ministru, fiind propus pentru Justiţie. Licenţiat în drept la Universitatea Bucureşti (1994), în 2010 a devenit doctor în Drept internaţional public. A lucrat în MAE din 1994 până în 2001, după care a fost consilierul premierului Adrian Năstase pe probleme de politică externă (2001-2003) şi secretar de stat pentru românii de pretutindeni (2003-2004). În 2004 şi 2008 intră ca deputat, respectiv senator în Parlament, unde ocupă funcţii în comisiile de politică externă, integrare europeană. A fost observator în Parlamentul European (2005-2006) şi europarlamentar (2007-2008).

Daniel Chiţoiu(PNL) va prelua ministerul Economiei. Are 45 de ani şi este doctor în economie. În timpul guvernării Tăriceanu, a condus, între 2004 şi 2008, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Între 2001 şi 2005, a fost controlor financiar la Curtea de Conturi a României. Din 2008, a fost ales deputat, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru buget.

Ioan Rus, propus de PSD la Interne, are 57 de ani, a terminat Facultatea de Mecanică şi este doctor inginer în Tehnologia Construcţiilor de Maşini. A mai deţinut portofoliul Internelor, timp de patru ani, pe vremea guvernării Năstase. În 2004, a candidat la Primăria Cluj-Napoca, însă a pierdut în turul doi, în faţa lui Emil Boc. Rus a format, alături de Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş, aşa-numitul ”Grup de la Cluj”, care s-a poziţionat ca unul reformator faţă de politica lui Ion Iliescu. În 2007, Rus a demisionat de la şefia PSD Cluj, iar ulterior a renunţat la toate funcţiile deţinute în partid, rămânând un simplu membru. La sfârşitul anului trecut, au apărut primele semnale publice privind apropierea lui Victor Ponta de Ioan Rus, speculându-se chiar despre o candidatură a acestuia la Primăria Cluj.

Corneliu Dobriţoiu, propunerea PNL pentru Apărare, are 57 de ani şi a absolvit Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti. În 2006, prin decretul preşedintelui Traian Băsescu a fost înaintat de la gradul de general-maior cu două stele la general-locotenent cu trei stele şi a fost trecut în rezervă. Tot în 2006, a fost numit secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare şi planificare din cadrul MApN. În acelaşi an, l-a înlocuit pe ministrul Teodor Atanasiu pe perioada în care a fost suspendat de Traian Băsescu.

Daniel Constantin este din 2010 preşedinte al Partidului Conservator şi, dacă va fi învestit de Parlament, va fi ministru, pentru prima dată în cariera sa, la Agricultură, la vârsta de 33 de ani. Este absolvent de Zootehnie şi are master în Management. Cu domeniul Agriculturii este familiarizat încă din 2003, când a fost consilier la Cabinetul Secretarului de Stat pentru Integrare Europeană din Ministerului Agriculturii, apoi fiind coordonator al corpului de consilieri de integrare în acelaşi minister. Timp de doi ani a fost evaluator independent la Banca Mondială, apoi director general şi administrator la SC Logicons SA, despre care presa a scris că are legături cu Grivco, iar în 2009 a fost directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Mariana Câmpeanu(PNL) împlineşte marţi 64 de ani şi, dacă va trece de votul Parlamentului, va ocupa pentru a doua ora funcţia de ministru al Muncii. Ea a deţinut acelaşi portofoliu, pentru câteva luni, în 2008, la finalul mandatului Cabinetului Tăriceanu. Anterior, a fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii. Câmpeanu a candidat în 2008 pentru un mandat de deputat în Bucureşti, însă a pierdut. Abia în 2010 intră în Parlament, în urma alegerilor parţiale din Hunedoara, cauzate de vacantarea unui mandat de deputat, prin decesul lui Ioan Timiş.

Corina Dumitrescu, propusă la Ministerul Educaţiei, este membru CSM din partea societăţii civile şi din 2007 este rector al Universităţii private "Dimitrie Cantemir". În vârstă de 48 de ani, Dumitrescu a absolvit Universitatea Bucureşti, facultatea de Drept. În 1998 şi-a luat doctoratul în drept la Universitatea "Babeş-Bolyai". Dumitrescu urmează să-şi ia al doilea doctorat, dar în sociologie, la Universitatea Bucureşti. În iulie 2011, Agentia Naţională de Integritate a fost solicitata de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă la acea vreme, pentru a se pronunţa în privinţa compatibilităţii funcţiei de membru al CSM cu calitatea de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" deţinută de Corina Dumitrescu. Este soţia deputatului de Vrancea Cristian Dumitrescu, apropiat al lui Marian Oprişan. Înainte de formarea primului Guvern Boc (PDL-PSD), numele Corinei Dumitrescu a fost vehiculat pentru a prelua portofoliul Justiţiei. Ea nu a obţinut nominalizarea, fiind preferat Cătălin Predoiu.

Ovidiu Silaghi, viitorul ministru al Transporturilor, are 50 de ani, este absolvent de Mecanică Fină şi are master în Drept Administrativ. A fost observator la Parlamentul European, membru al Parlamentului European şi a fost ministru pentru IMM-uri în Cabinetul Tăriceanu, din aprilie 2007 - când a fost înfiinţat portofoliu, până la sfârşitul lui 2008.

Medicul Vasile Cepoi(58 de anis) propus ministru al Sănătăţii, a fost secretar de stat în ministerul de resort în timpul guvernării Năstase timp de un an, din 2003 până în 2004, ulterior fiind demis. În 2005, a fost numit director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ulterior revenind pe poziţia de secretar de stat în ministerul Sănătăţii. Din 2008, se întoarce la Iaşi unde ajunge şef al Direcţiei de Sănătate Publică, pentru ca să se reîntoarcă iar în minister, la începutul acestui an. În contextul demisiei lui Raed Arafat, Cepoi a fost numit secretar de stat de către Emil Boc.

Eduard Hellvig(PNL), care ar urma să conducă Dezvoltarea şi Turismul, este secretarul general al PNL. În vârstă de 38 de ani şi fost deputat PC, Hellvig a devenit un apropiat al lui Crin Antonescu, fiind persoana în care preşedintele PNL a avut încredere încă din campania sa pentru prezidenţialele din 2009. A terminat Ştiinţe Politice la Babeş-Bolyai, precum şi Colegiul Naţional de Apărare şi este doctor în Ştiinţe Politice, la SNSPA. Hellvig a fost Director General al Institutului de Studii Sociale (2001-2003) şi Director Sintezis în 2004.

Rovana Plumb(PSD), nominalizată la Ministerul Mediului, are 52 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti în 1984. În perioada 2001-2004, Plumb a fost secretar de stat, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. A fost deputat între 2004-2007, apoi intrând în Parlamentul European.

Mircea Diaconu(PNL) propus la Cultură, are 63 de ani şi este absolvent al IATC “I.L.Caragiale” din Bucureşti. A fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), între 1998 şi 2004, şi directorul Teatrul al Nottara din Capitală, din 2004 până în 2011. Ales senator în 2008, Diaconu a fost declarat incompatibil cu funcţia de director al Teatrului Nottara de către Agenţia Naţională de Integritate. A contestat decizia, dar Curtea de Apel a dat dreptate ANI, urmând ca o hotărâre definitivă şi irevocabilă să ia ÎCCJ.

Dan Nica(PSD), propus pentru Comunicaţii are 52 de ani, a absolvit Electronică şi Comunicaţii şi este doctor în Ştiinţele Comunicării. Între 2000 şi 2004 a fost, în Cabinetul Năstase, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. În 2002, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. După intrarea PSD la guvernare alături de PDL, în decembrie 2008, Dan Nica a fost vicepremier şi apoi, din februarie 2009, ministru de Interne. Demiterea sa, în septembrie 2009, de către premierul de atunci, Emil Boc, a declanşat o criză în coaliţia de la putere, care s-a finalizat cu ieşirea PSD de la guvernare şi, ulterior, demiterea întregului Guvern Boc, prin moţiune de cenzură.

Leonard Orban(asumat de PC) are 51 de ani şi este singurul ministru care şi-a păstrat portofoliul din cabinetul Boc, respectiv Ungureanu, anume Afacerile Europene. Are diplomă de inginer mecanic, dar este licenţiat şi în management. În 2001 - 2004, a fost negociator şef adjunct cu Uniunea Europeană, iar din 2004 până în 2005 a fost negociator şef al României cu UE. A fost cretar de stat în Ministerul Integrării Europene şi comisar european pentru multilingvism din 2007 până în 2010.

Victor Paul Dobre(PNL) are 60 de ani, este inginer mecanic, a absolvit Şcoala Superioară de Administraţie din Roma şi Colegiul Naţional de Apărare. Între 1996 şi 2000 a fost prefect al Judeţului Galaţi, iar între 2005 şi 2008 a fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. În 2006, a fost desemnat ca ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar Traian Băsescu a refuzat numirea sa, considerând că este nevoie de el ca secretar de stat în MIRA, datorită experienţei acumulate în inundaţiile din 2005. A fost deputat între 2000 şi 2004 şi, din nou, din 2008. În prezent, conduce Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor. Este propus ca ministru al Administraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor