Ponta nu îi revocă pe miniştrii cu dosare penale, aşa cum a cerut Băsescu. Ce solicitări a mai respins premierul

Revocarea miniştrilor care au dosare penale şi corelarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu acceptarea României în spaţiul Schengen au fost principalele puncte din scrisoarea şefului statului care au stârnit nemulţumirea celor din USL. Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu este de acord cu toate condiţiile pe care i le solicită Băsescu în scrisoarea adresată sâmbătă.
Traian Băsescu, întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
25.02.2013

Revocarea miniştrilor care au dosare penale şi corelarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu acceptarea României în spaţiul Schengen au fost principalele puncte din scrisoarea şefului statului care au stârnit nemulţumirea celor din USL. Premierul Victor Ponta a declarat luni că nu este de acord cu toate condiţiile pe care i le solicită Băsescu în scrisoarea adresată sâmbătă.

"Nu sunt de acord cu toate condiţiile impuse de Traian Băsescu în scrisoare: miniştrii care au început un proces în instanţă să fie revocaţi imediat din guvern, parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI. (...) În primul rând, dacă ne referim la Schengen, nu sunt de acord să fie asociat cu MCV, i-am spus asta preşedintelui. Preşedintele odată zice că să-l asociem, odată - nu", a declarat Victor Ponta.

Premierul a menţionat că la Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din martie s-ar putea lua o decizie privind aderarea în etape a României la spaţiul Schengen. "Deci, clar pe Schengen trebuie luată o decizie, sper să se ia o decizie, privind aderarea în trepte, întâi aeroporturi şi porturi, după care sigur şi cele terestre, pentru că România îndeplineşte condiţiile", a precizat Ponta.

Demiterea miniştrilor

În ceea ce priveşte demiterea miniştrilor cu dosare penale, Ponta a subliniat că îl va elibera din funcţie pe Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, dacă acesta va fi condamnat în primă instanţă.

"Dacă vă referiţi doar la cazul ministrului trimis în judecată, că e un singur caz, domnul Fenechiu, am mai explicat şi am discutat cu preşedintele chiar înainte să-l numesc. Şi reamintesc că preşedintele e cel care i-a semnat decretul, fiind vorba de o faptă care nu are legătură cu activitatea de ministru. Este mult anterioară. În secunda în care în primă instanţă va exista un act de condamnare, de orice formă, în aceeaşi zi domnul Fenechiu pleacă din Guvern. Dacă primeşte o sentinţă de achitare, cu atât mai mult înseamnă că trebuie să stea în Guvern", a precizat Ponta.

Băsescu a transmis o scrisoare premierului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care le cere să ia anumite măsuri. Ponta a apreciat că nu toate cerinţele se referă la măsuri care pot fi luate de premier, Valeriu Zgonea sau Crin Antonescu.

Numirea noilor procurori

Băsescu a mai cerut grăbirea procesului de nominalizare a persoanelor care vor ocupa funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Replica lui Ponta a fost că propunerile se fac de către ministrul Justiţiei.

"S-a făcut o procedură care a durat, care ... preşedintele i-a respins pe cei doi. Acuma, ce vrea de la mine şi de la domnul Antonescu, ce să facem noi? Că nici nu-i propunem, nici nu-i numim. O să discute cu doamna Pivniceru. (...) Ministrul Justiţiei are o procedură pe care trebuie să o prezinte, să o discute cu secretariatul general al Comisiei Europene, după care se anunţă procedura, după care se înscriu candidaţii, după care candidaţii sunt audiaţi, după care se trimite la CSM, după care de la CSM la preşedinte", a explicat Ponta.

Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că a primit o scrisoare de la preşedintele Traian Băsescu, dar că nu el se ocupă de numirea procurorilor.

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), preşedintele ţării, domnul Băsescu, îi scrie din nou lui Victor Ponta, primului-ministru, îmi scrie mie, ca preşedinte al Senatului, punându-ne în vedere că dacă nu punem mai repede procurorii, cei doi procurori, procurorul general şi şeful DNA, o să fim vinovaţi de neintrarea în Schengen, ignorând complet faptul că nu numai eu ca preşedinte al Senatului, dar chiar şi primul-ministru nu avem niciun fel de atribuţie în această privinţă. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justiţiei propune, CSM avizează" a declarat Antonescu, la Antena 3.

Ponta a precizat că preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA să fie gata până pe 3 martie pentru a nu se micşora şansele de intrare a României în spaţiul Schengen. Premierul Victor Ponta a mai apreciat că scrisoarea face parte dintr-un joc de ping-pong şi a subliniat că el se pricepe la ping-pong, şi nu la poker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor