Ponta: Legea retrocedărilor 247/2005 a fost cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.12.2012

Legea retrocedării proprietăţilor „a fost cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României”, a declarat joi seară premierul Victor Ponta, argumentând că din cauza acestei legi deja 4 mld. euro au fost plătite de stat drept despăgubiri, iar 20% din companiile strategice au ajuns la privat,prin FP.

„Legea 247 din 2005, din punctul meu de vedere, a fost cel mai mare rău pe care puteam să-l facem României, dar nu mai putem să-l mai întoarcem acum. Putem doar să găsim osoluţie inteligentă de aplicare”, a declarat premierul Victor Ponta. El a explicat că trebuie reverificate multe dintre dosarele depuse în vederea restituirii de proprietăţi „pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri”, astfel încât „noi am retrocedat nu doar România, am retrocedat şi Ucraina, Ungaria, şi Serbia şi Bulgaria”. „Deja 4 miliarde cash au plecat din România pe restituiri. La un moment dat poate spunem adevărul despre chestia asta. La fel şi Fondul Proprietatea care este în prezent 100% privat şi unde am transferat în medie 20% din tot ce înseamnă companiile strategice”, a explicat Ponta.

În acelaşi context, şeful Executivului a reamintit că, potrivit deciziei CEDO, România are ca termen - luna aprilie ca să adopte o reglementare finală în ceea ce priveşte restituirea fostelor proprietăţi confiscate în regimul comunist şi revendicate de către urmaşii foştilor proprietari.

Victor Ponta a precizat că statul român nu va plăti 16 miliarde de euro, aşa cum estima fostul prim ministru Ungureanu, întrucât actualul guvern are în vedere să restituie în natură cele care se pot restitui astfel. „Însă este vorba de multe miliarde de euro pe care nu putem să le restituim într-un singur an, pentru că ar însemna o creştere a deficitului de trei-patru ori, ceea ce nimeni n-ar putea să suporte. E vorba de un mod de a înapoi – bani pe care nu i-a dat nimeni înapoi, nicio altă ţară din estul Europei”, a remarcat Ponta.

În ceea ce priveşte soluţia propusă de fostul guvern, privind restituirea doar a 15% din fostele proprietăţi solicitate de către proprietari, Victor Ponta a răspuns că propunerea respectivă nu poate fi luată în calcul întrucât „ar fi o discriminare" între cei care au primit 100% şi cei care ar primi 15% doar pentru că li s-au soluţionat mai târziu cererile de retrocedare a proprietăţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor