Ponta: Îmi doresc ca Băsescu să aibă succes, dacă vine cu cât mai mulţi bani, e spre binele României
Premierul Victor Ponta a declarat joi că îl susţine pe preşedintele Băsescu pentru a apăra interesele României şi că îşi doreşte "pentru România" ca acesta să aibă succes în negocierile pe buget.
Ponta a precizat, după reuniunea PES, că a discutat cu Băsescu, dar nu poate da detalii foarte multe. "A fost o discuţie nepublică în care ne-am informat reciproc asupra a ce a discutat dl preşedinte cu dl van Rompuy şi ce urma să discut eu aici cu preşedintele Hollande şi cu alţi prim-miniştri. (...) Dar lucruri concrete nu pot şi nu e cazul să vă spun", a relatat el.
"Îl sprijin pe preşedintele Băsescu să aibă o atitudine clară, nu rigidă, dar o atitudine fermă şi de de apărare a intereselor legitime ale României referitoare la politica agricolă comună şi la politica de coeziune. (...) Important e dincolo de disputa noastră internă, eu am tot interesul şi doresc pentru România ca preşedintele Băsescu să aibă succces şi să se întoarcă în ţară cu cât mai mulţi bani şi pentru agricultură şi pentru coeziune. Dacă o să reuşească lucrul ăsta, e spre binele României. Îmi doresc doar să nu facă acele compromisuri care ar afecta în mod grav dezvoltarea noastră în 2014-2020", a adăugat primul-ministru.
Primul-ministru a mai informat că s-a întâlnit şi cu ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, şi cu secretarii de stat care fac parte din delegaţia României: secretarul de la finanţe, Ion Gherghina, agricultură- Achim Irimescu, şi cu consilierul său pe afaceri europene.
Ponta a reiterat cerinţele Guvernului, sperând că Traian Băsescu va obţine acceptarea lor. "Sigur că lucrurile se schimbă, ce e important e să se schimbe în bine pentru România şi preşedintele poate să negocieze mai bine având în spate o poziţie fermă a Guvernului şi Parlamentului, că poate spune . E foarte important cât din cei 48 de miliarde propuşi iniţial îi primim cu adevărat, că dacă pierdem un miliard sau două, e una, dacă pierdem şapte sau opt, e altceva. E important să se scoată din propuneri ceea ce fusese introdus numai pentru România, şi anume conexiunea directă cu gradul de absorbţie, paragraful 45, care era numai pentru România clar şi se referea la gradul de absorbţie din 2011. În al doilea rând să rămânem la cofinanţarea de 85%, altfel înseamnă să mai scoatem încă 6 miliarde de euro din bugetul României, să rămână TVA-ul eligibil şi să avem avansurile nu 2%, ci 7% cât sunt acum", a conchis Victor Ponta.