Ponta, acuzat de jurnalişti că minte pe tema datoriei la FMI. Reprezentantul Fondului în România clarifică situaţia

Datele furnizate de Fondul Monetar Internaţional contrazic flagrant declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora anul acesta terminăm cu datoria la instituţia internaţională.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.09.2015

UPDATE. Ulterior, HotNews.ro şi-a cerut public scuze pentru acuzaţia potrivit căreia premierul Victor Ponta a minţit atunci când a afirmat că anul acesta terminăm plăţile către FMI şi că nu vom mai avea nicio datorie către instituţia internaţională.

* * *

UPDATE. Întrebat joi dacă datoriile României către FMI au fost plătite, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a explicat că ţara noastră are datorii la Fond care diferă, o parte fiind plătite de către Guvern, altele de către BNR.

"Guvernul a plătit integral datoria, BNR mai are încă trei rate de achitat, ultima va fi în ianuarie anul viitor", a precizat Guillermo Tolosa, citat de Mediafax.

* * *

UPDATE. Într-o postare pe contul său de Facebook, premierul Victor Ponta a reiterat faptul că, după anul 2015, Guvernul nu va mai avea niciun leu de plată către FMI.

"Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, după 2015 Guvernul nu va mai avea niciun ban de plată către FMI. După cum se poate vedea în tabel, totalul datoriei către FMI din 2016 va fi 0! REPET: Anul acesta Guvernul termină de achitat împrumutul făcut în 2010-2011 (de ştiţi voi cine!) şi nu va mai trebui să dăm vreun ban Fondului Monetar Internaţional", a precizat premierul Ponta, dând link către "sursa oficială cu serviciul datoriei către creditorii."

* * *

Datele furnizate de Fondul Monetar Internaţional contrazic flagrant declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora anul acesta terminăm cu datoria la instituţia internaţională.

"Anul acesta am terminat cu datoriile la FMI. Nu mai avem datorii la FMI, nu mai facem. Eventual facem un acord preventiv, bani nu mai luăm. Decizia e una politică, se va referi la o perioadă de timp când nu voi mai fi prim-ministru. Dacă mă întreabă pe mine, cred că e important să negociem.

FMI a zis să nu reducem TVA la pâine. Am ascultat, dar am făcut ca mine şi a fost bine. Îmi asum eu acest lucru. Dacă ai puterea să negociezi şi te bazezi pe rezultate, totul e în regulă. Cred că vom avea un nou acord", a declarat, la Antena 3, premierul Ponta, citat de radu-tudor.ro.

Jurnaliştii de la hotnews.ro au dezvăluit însă că datele furnizate de FMI arată clar faptul că premierul Ponta "se uită la un alt film". România are de achitat în acest an circa 240 milioane de euro (192 mil SDR), în 2016 o altă tranşă de peste 120 de milioane de euro, după care până în 2019 alţi 1,5 milioane de euro (dobânzi). Pentru mai multe detalii despre datele FMI intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor