Pompeo: “Putin este o ameninţare pentru democraţiile de pretutindeni”

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă democraţiile de pretutindeni, a avertizat secretarul de stat american.

În timpul unei vizite în Europa centrală şi estică, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat marţi că preşedintele rus “urmăreşte să submineze democraţiile” din lume, adăugând că SUA şi Europa nu au recunoscut riscul şi nu s-au focusat pe acest lucru, potrivit Express.co.uk.

Remarcile lui Pompeo sunt în contradicţie cu cele ale preşedintelui american Donald Trump, care a insistat că SUA ar trebui să îşi îmbunătăţească relaţia cu Rusia. Trump a făcut aceste afirmaţii în ciuda investigaţiei în desfăşurare privind presupusa colaborare între membri ai campaniei sale prezidenţiale şi Kremlin pentru subminarea democraţiei americane şi influenţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Anumiţi cercetători şi comunitatea de informaţii din SUA consideră că Rusia a interferat cu alegerile din 2016 pentru a influenţa diviziunile din sânul societăţii. Moscova a negat acuzaţiile în repetate rânduri şi a susţinut că Washingtonul nu a prezentat dovezi incontestabile în acest sen.

Pompeo a declarat de câteva ori în turneul efectuat în Europa că el speră că SUA poate consolida legăturile cu aliaţii săi, precum şi să reducă influenţa rusească în regiune. În turneul său european, Pompeo a vizitat state fost comuniste precum Ungaria, Polonia şi Slovacia.

În plus, secretarul de stat american a declarat participanţilor la un eveniment în Slovacia: “Timp de un deceniu şi jumătate sau mai mult, prea mulţi factori din Occident şi-au luat o vacanţă. Anul 1989 a fost un moment crucial.

“În 1991 şi 1992, lucrurile s-au îmbunătăţit prin prăbuşirea Uniunii Sovietice şi cred că prea multe locuri, SUA şi Europa, şi-au luat o vacanţă, şi-au luat ochii de pe minge şi nu au recunoscut riscul.”

“Daţi-mi voie să vă asigur că Vladimir Putin intenţionează să submineze democraţiile lumii. Să nu aveţi incertitudini în această privinţă. Ar trebui să fim foarte sinceri cu acest lucru.”

“Ar trebui să discutăm despre lucrurile pe care le putem face împreună pentru a ne asigura că democraţiile noastre sunt puternice, că fiecare dintre noi avem grijă în primul rând de ţările noastre şi apoi să lucrăm împreună pentru a obţine rezultate bune în numele libertăţii”.

Se consideră că Slovacia şi Ungaria au dezvoltat în ultimii ani legături tot mai strânse cu Rusia.

Din cauza acestei presupuneri, oficiali ai administraţiei Trump au fost rugaţi să discute cu lideri din ţările central şi est europene.

În plus, Polonia şi Ungaria au fost acuzate de subminarea democraţiei, inclusiv restricţionarea presei libere şi a statului de drept, precizează Newsweek.

Pompeo a adăugat că experienţa Slovaciei sub dominaţia sovietică face ca ţara să înţeleagă în mod aparte “rolul agresiv pe care Rusia continuă să îl joace în regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe