Polonezii marchează 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist

Donald Tusk susţine un discurs în Gdansk, Polonia, în 4 iunie 2019 (Omar Marques/Getty Images)
Andrei Popescu
05.06.2019

Polonezii au marcat marţi cea de-a 30-a aniversare a alegerilor democratice care au contribuit la căderea comunismului în Polonia, chiar dacă ţara rămâne divizată în ceea ce priveşte opiniile referitoare la "moştenirea" lăsată de fostul regim comunist, potrivit RFE/RL.

Donald Tusk, fost premier polonez care acum conduce Consiliul European, a declarat la un miting ce a avut loc în 4 iunie, în portul baltic Gdansk, că alegerile din 1989 au reprezentat un eveniment major în istoria europeană.

“Polonia a arătat Europei şi întregii lumi că se poate construi o democraţie fără violenţă sau vărsare de sânge”, a susţinut Tusk, care a fost activist în mişcarea Solidaritatea.

Tusk s-a referit şi la aniversarea masacrului din Piaţa Tiananmen din China - unde studenţii au fost ucişi cu tancurile de comunişti -, care se diferenţiază de tranziţia în mare parte paşnică a Poloniei de la comunism.

“Aceste două viziuni sunt prezente şi astăzi în lume şi în Europa… Este o dilemă care se aplică şi viitorului nostru, nu doar trecutului. Trebuie să ne amintim această lecţie despre Polonia şi China”, a adăugat el.

La votul din 4 iunie 1989, autorităţile comuniste au pus la dispoziţia candidaţilor mişcării Solidaritatea o parte a locurilor din Parlament. În octombrie 1989, membri ai mişcării Solidaritatea au făcut parte din primul guvern necomunist al Poloniei. Luna următoare, Zidul Berlinului a căzut.

Lech Walesa, liderul mişcării Solidaritatea, - fost preşedinte al ţării şi laureat al premiului Nobel - a participat de asemenea la ceremoniile de marţi din Gdansk.

Liderii actuali ai partidului de dreapta Lege şi Justiţie au susţinut că alegerile din 1989 au avut o serie de inconveniente, deoarece au permis comuniştilor să păstreze o anumită influenţă.

Oficialii partidului Lege şi Justiţie au organizat acţiuni în Varşovia, printre care o sesiune aniversară în Senat, la care a participat şi preşedintele Cehiei, Andrzej Duda.

Aceşti lideri au susţinut că tranziţia ţării spre democraţie putea fi mult mai rapidă dacă "moştenirea" comunistă ar fi fost eliminată de la bun început.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor