Politolog: PSD e un partid prins cu uşa / De ce îl critică Grindeanu pe Bolojan doar cu jumătate de gură

Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
10.07.2025

Politologul Cristian Andrei, fondator al Agenţiei de Rating Politic, a vorbit, într-un interviu acordat Euronews România, despre şansele pe care le are Guvernul Bolojan de a face schimbări şi reforme şi despre cine va încasa sau va pierde puncte politic.

Interviul a fost publicat şi pe contul de Substack al analistului politic.

Claudiu Popa (Euronews): Ai scris recent, citez „Partidul Social-Democrat e chiar într-o poziţie delicată, fiind nevoit să reziste următorii doi ani de arşiţă, până va avea teoretic premierul, iar până atunci să înghită pastila amară a tăierilor şi reformelor de tot felul. Lucrurile astea se simt deja dur la firul ierbii”. Am încheiat citatul. Cum să înţelegem supărarea actuală, rostită chiar de un Sorin Grindeanu, un Paul Stănescu?

Cristian Andrei: Exact ca în citatul pe care l-ai dat, PSD este un partid cumva prins cu uşa în momentul de faţă, pentru că este şi perceput ca partidul care a pierdut alegerile, nu are niciun lider locomotivă sau foarte credibil. A fost partidul care a dat premierul şi care, în trecut, până recent, este legat de problemele şi criza bugetară de acum. Este un partid care a ajuns, indiferent de ce spun sondajele, la scoruri foarte mici la alegerile de anul trecut şi de anul acesta, comparativ cu istoria lui. Şi, în momentul de faţă, el trebuie să facă ceva ce Partidul Social-Democrat nu a făcut de regulă în istoria lui la guvernare, să accepte sau să fie de acord cu nişte tăieri.

Partidul Social-Democrat s-a obişnuit de cele mai multe ori să fie partidul care creşte pensii, care luptă pentru oamenii simpli şi aşa mai departe. Acum e în cu tot o altă poziţie şi de aceea, de la firul ierbii, dinspre primari, dinspre membrii din ţară care sunt acolo la bază şi ştiu că foarte mulţi, inclusiv dintre votanţii PSD, au plecat către AUR, de exemplu, vine o altă opinie, una mult mai critică spre conducerea partidului despre ce se întâmplă acum.

Claudiu Popa (Euronews): Ceea ce face tentantă privirea către opoziţie a PSD? În momentul de faţă PSD şi AUR în Parlament sunt relativ egale.

Cristian Andrei: PSD are un număr de parlamentari un pic mai mare. În sondaje, însă, lucrurile nu mai sunt deloc aşa, indiferent ce marjă de eroare ai lua. AUR aproape că surclasează PSD şi e, de aceea, complicat şi pentru ei să se gândească la opoziţie, la opoziţie propriu-zisă.

De aceea, cred că ce vedem astăzi, opinii de tipul Sorin Grindeanu sau Corlăţean sau alţi lideri care au ieşit şi au criticat cu jumătate de gură măsurile asumate de Ilie Bolojan, de premier, vor fi cumva, pentru o perioadă, norma sau regula, adică un fel de opoziţie din interiorul guvernării. Cel puţin pentru o perioadă.

Dacă lucrurile în societate vor fi şi mai proaste, dacă redresarea economică se va întinde pe o perioadă mai lungă, da, mă aştept ca Partidul Social Democrat, uitându-se şi la sondaje în acelaşi timp, să fie tentat cel puţin de a ieşi dintr-o schemă guvernamentală care nu îi aduce puncte.

Claudiu Popa (Euronews): Foarte interesant. Dar costul social, Cristian Andrei, cu alte cuvinte, viaţa care se scumpeşte pentru alegătorul român şi nu numai ...

Cristian Andrei: Pentru toată lumea.

Claudiu Popa (Euronews): ... pentru toată lumea, corect. Viaţa mai scumpă pe care o avem în faţă, la pachet cu, să spunem, aversiunea faţă de partide, văzută la ultimul exerciţiu electoral, e un egal între costul social şi costul politic?

Cristian Andrei: Aici este o ecuaţie foarte complicată. Normal ar fi înclinat să spui da. Însă dacă aceste costuri sunt pentru CEVA, în vederea a ceva, în vederea îmbunătăţirii serviciilor publice, de exemplu, în vederea a mai multă responsabilitate din partea celor care guvernează, responsabilităţii în numirile care sunt făcute de oameni competenţi, şi dacă lucrurile acestea se văd într-un termen rezonabil, acel cost poate să însemne ceva. Este diferenţa între a te tăia singur cu lama acasă degeaba sau a suferi o intervenţie care are scopul de a te face mai bine.

Dacă acest guvern reuşeşte şi coaliţia, toate partidele reuşesc să proiecteze, să arate, pe româneşte, că lucrurile acestea duc la ceva bun, atunci costul politic NU este unul inerent negativ.

În schimb, dacă vom avea genul acesta de discuţii interminabile - eu am spus aia, tu ai spus cealaltă, eu sunt de acord, eu am făcut bine, tu n-ai făcut bine - şi toată această ceartă copilărească, atunci cu siguranţă dezgustul sau să spunem depărtarea oamenilor, pentru că despre asta vorbim, depărtarea faţă de partide în general şi politică, vor creşte.

Claudiu Popa (Euronews): Şi vor creşte egal pentru toate cele patru culori din coaliţie? Vor scădea la fel, egal?

Cristian Andrei: Îmi e teamă că suntem într-un moment al istoriei noastre recente sau viitoare în care e foarte greu pentru cineva, pentru unul dintre partide să scape, ca prin minune să se detaşeze, să zică eu sunt ăla bun, ceilalţi de fapt nu ne lasă şi datorită lor am scăzut.

De altfel, ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile, până la alegeri, cu guvernarea PNL-PSD-UDMR în care exact asta s-a petrecut - un fel de negociere permanentă, acuzaţii de pe zi pe alta, tu vrei, eu nu vreau şi aşa mai departe - a arătat că opoziţia asta permanentă în interiorul guvernării şi încercarea de a fugi din pluton nu funcţionează, adică nu-ţi aduc puncte. Ok, rămâi acolo undeva nici cald, nici rece, într-un punct din ăsta mort, dar nu reuşeşti să te detaşezi. Deci e nevoie de ceva mult mai deştept, e nevoie de mai multă responsabilitate şi de asumare. Nu pot să dau reţete acum pentru toată lumea.

Claudiu Popa (Euronews): Categoric, categoric. Dar dacă iese, ne luăm după declaraţiile chiar ale premierului sau în frunte cu premierul Bolojan în faţa Parlamentului, finalul lunii iulie ar trebui să aducă al doilea pachet, cel care deja ne va muta atenţia de la privat la multinaţionale, la companii de stat. Depinde de dorinţele partidelor, dar acela teoretic ar putea să fie un moment ori de o detensionare, ori de o amplificare.

Cristian Andrei: Da, aici deja sunt probleme. Cele trei pachete corespund la trei obiective pe care le-a anunţat şi Nicuşor Dan în timpul acelor negocieri care au durat mult. Unul era pe taxare, l-am văzut, este pachetul peste care am trecut.

Al doilea era, atenţie, legat de cheltuielile statului şi al treilea cumva tot de cheltuielile statului, dar de o reglare a zonei de investiţii publice care au depăşit capacitatea statului român. Pur şi simplu nu ai banii să susţii toate proiectele deodată pe care ţi le-ai făcut şi ai nevoie să le faci într-o anumită ordine.

Deci, al doilea pachet ar trebui să fie despre cheltuieli publice, da? Iată ce anunţă Sorin Grindeanu. Anunţă din partea PSD un interes faţă de multinaţionale, faţă de criptomonede, subiecte care nu au legătură cu chieltuielile publice, iarăşi, au legătură din nou cu zona de taxare. Este ca şi cum PSD spune: iată, i-am taxat pe cei mici, acum trebuie să-i taxăm pe cei mari. Însă, din nou, şi e foarte important de spus, ceea ce se aşteaptă şi a fost anunţat este cu totul altceva.

Şi mie mi-e teamă că PSD care, şi nu doar PSD, pentru că aici şi PNL are o anumită legătură puternică cu zona de angajaţi la stat, cu instituţii, cu oameni numiţi acolo, vor fi, sau PSD va fi, dacă vorbim individual, mai reticent să abordeze aceste subiecte şi va încerca în continuare să aducă tot felul de alte discuţii paralele pe masă care vor bruia capacitatea Guvernului de a lua o măsură atât de repede. Pentru că acum este nevoie de măsuri rapide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor