Politicieni ungari se declară îngrijoraţi în legătură cu unele evenimente recente din România

Epoch Times România
11.05.2012

Mai mulţi politicieni ungari, cum ar fi premierul Viktor Orbán, secretarul de stat în Ministerul de Externe Németh Zsolt, europarlamentarul socialist Tabajdi Csaba şi europarlamentarul Gál Kinga (FIDESZ), şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu unele evenimente politice recente din România.

Printre evenimentele în legătură cu care şi-au exprimat aceştia îngrijorarea se află legea electorală, legea minorităţilor, precum şi problema Facultăţii de Medicină de la Târgu Mureş.

Premierul Viktor Orban a făcut apel la organizaţiile politice maghiare din România să coopereze, să îşi unească forţele. Potrivit declaraţiei premierului Orbán difuzată vineri de postul de radio MR1-Kossuth, la graniţa de est a Ungariei există o situaţie nouă în ceea ce priveşte cauza maghiară. Afirmaţia primului ministru se referea, potrivit Agenţiei de Presă MTI, la primele măsuri luate de noul Guvern al României.

„Fac apel la organizaţiile maghiare existente acolo (n.r. – în România), să caute să colaboreze”, a spus Orbán, adăugând că, deşi în politică este nevoie de rivalitate, în situaţia actuală deasupra concurenţei se situează colaborarea, ideea imperativă a convergenţei. Premierul maghiar este de părere că acum toată Europa trebuie să fie atentă, „ca nu cumva brusc să se ia o întorsătură în direcţia ostilităţilor naţionale aici, în regiunea Europei Centrale”.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Németh Zsolt, a declarat joi, la Cluj-Napoca, Agenţiei de Presă MTI, că evenimentele petrecute în România în ultimele zile sunt îngrijorătoare, referindu-se la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, la reacţiile Guvernului român în privinţa legii electorale şi la legea minorităţilor naţionale.

Németh Zsolt a afirmat că, în ultimii ani, relaţiile româno-ungare au fost caracterizate de respect reciproc şi recunoaşterea mutuală a intereselor, ceea ce a dus la numeroase proiecte de succes. „O parte importantă a respectului reciproc a fost respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi respectarea drepturilor dobândite ale maghiarilor din Transilvania”, a spus Németh Zsolt. „Ne îngrijorează manifestările zilelor trecute. Dacă ne gândim la manifestările Guvernului legate de Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, la legea electorală sau la legea minorităţilor, acestea, din păcate, ne dau motive de îngrijorare”, a spus secretarul de stat.

Németh a subliniat că Budapesta ar considera ca o greşeală „dacă s-ar încheia sistemul de relaţii maghiaro-române care s-au dezvoltat încurajator, şi asta nu doar din punctul de vedere al celor două ţări, ci din punctul de vedere al întregii regiuni; ar avea de suferit stabilitatea Europei Centrale, progresul din Europa Centrală şi prosperitatea”.

Nemeth a adăugat, totuşi, că este încă posibilă evitarea pericolului. „Pentru acest lucru este nevoie de voinţă politică, care din partea maghiară există”, a menţionat secretarul de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe.

De asemenea, şeful delegaţiei Partidului Socialist Maghiar (PSM), Tabajdi Csaba, co-preşedintele echipei care se ocupă de problemele minorităţilor naţionale, s-a adresat joi preşedintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, şi liderului socialiştilor şi democraţilor - Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, S&D - din PE, Hannes Swoboda, pentru a apăra drepturile minorităţilor maghiare din România.

„Privarea minorităţilor de drepturile dobândite este împotriva practicii Europei democratice. Acum, instituţiile europene trebuie să atragă atenţia noului Guvern român asupra acestui lucru. Este inacceptabil să eşueze înfiinţarea secţiei maghiare la UMF Târgu Mureş, aprobată după o luptă lungă”, a menţionat Tabajdi Csaba. Europarlamentarul a afirmat că înlăturarea articolelor referitoare la autonomia culturală din proiectul de lege al minorităţilor ar crea grave tensiuni.

Potrivit politicianului ungar, noul guvern român „nu pare a fi prieten cu minorităţile, ba, mai mult, ştirbeşte realizările interetnice maghiaro-române”. În opinia politicianului, acţiunile planificate împotriva minorităţilor nu servesc nici păcii interne a României, nici bunei convieţuiri a majorităţii române şi a comunităţii naţionale maghiare şi nici stabilităţii regiunii Europei Centrale. Tabaijdi a afirmat că fostul guvern a sprijinit înfiinţarea secţiei maghiare la UMF Târgu Mureş doar după ce UDMR l-a ameninţat cu ieşirea de la guvernare şi a spus că ar fi o greşeală mare dacă noul Guvern ar reveni asupra acestui lucru.

„UDMR este membru al Partidului Popular European, este forţa cea mai organizată a comunităţii maghiare care are reprezentare parlamentară. Colaborarea cu UDMR este de neocolit în ceea ce priveşte convieţuirea şi relaţia bună a comunităţii maghiare şi a majorităţii române”, a atras atenţia europarlamentarul socialist.

La fel a reacţionat şi europarlamentarul maghiar Gál Kinga (FIDESZ), care a afirmat, la şedinţa plenară al PE, că este de neacceptat faptul că noul guvern român retrage imediat ce ajunge la putere dreptul comunităţii maghiare la secţia maghiară la UMF Târgu Mureş, drept pe care acesta l-a solicitat ani de zile şi care i-a fost asigurat în sfârşit. Gál Kinga consideră că este inacceptabil şi faptul că, după schimbarea regimului, în programul noului guvern nu se pronunţă nici un cuvânt despre minorităţile naţionale.

Reporter Anna Kovacs

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor