Politia vietnameza continua sa hartuiasca practicantii Falun Gong
Seria hartuirilor la care sunt supusi recent practicantii Falun Gong in Vietnam a continuat cu inca un episod, consumat in Parcul Tam Le Van. Incidentul a survenit in urma altor arestari in apropierea Consulatului chinez din Ho Chi Min pe 6 octombrie.
Aderentii Falun Gong vietnamezi s-au adunat in parcul Tam Le Van din Hanoi pentru a protesta in mod pasnic, in timpul desfasurarii procesului unor colegi de-ai lor, Vu Duc Trung, director, 38 de ani si, Le Van Thanh, 35, care fusesera acuzati de catre autoritatile vietnameze pentru emisia unor documentare ale postului de radio Sound of Hope pe teritoriul Chinei. Sound of Hope este unul din putinele statii radio ramase in Asia, care transmite stiri independente despre China comunista.
Practicantii Falun Gong, care se aduna de aproape un an in fata Ambasadei chineze din Hanoi pentru a protesta impotriva persecutiei colegilor lor din China, au raportat ca in ultimul timp au fost hartuiti in mod regulat si chiar batuti de catre unele persoane care pareau politisti in civil.
Miscarea spirituala Falun Gong s-a raspandit in Vietnam din 2000 si nu s-a confruntat cu nici o opozitie din partea oficialilor. Falun Gong este in prezenta raspandita in peste 100 de tari din toata lumea, unde este extrem de bine primita din cauza beneficiilor pe care le aduce in cresterea moralitatii si sanatatii practicantilor sai. Singura tara care persecuta aderentii Falun Gong este China, care a oprnit o campanie de eradicare fizica a practicantilor.
In 2006, politia vietnameza a inceput sa ceara practicantilor sa nu mai efectueze exercitiile Falun Gong in parcuri publice si mai ales sa nu distribuie materiale despre persecutia Falun Gong din China. De atunci, presiunea autoritatilor impotriva practicantilor a crescut gradual si in ultimul timp a devenit mai intensa.
Un memoriu de trei pagini din 2009 din partea diviziei provinciale a Ministerului Securitatii Publice catre departamentele politei locale, obtinut de catre ziarul Epoch Times, arata ca aceasta hartuire a fost organizata de guvernul vietnamez la presiunea regimului comunist chinez.
Memoriul sustine ca: "Raspandirea Falun Gong in Vietnam si raspandirea informatiilor cu privire la persecutia din China a aderentilor, afecteaza in mod direct relatiile diplomatice dintre China si Vietnam ...".
"Guvernul si ministerul de investigare si al securitatii dau ordine directe de a opri practica Falun Gong in tara pentru a evita problemele cu China. Aceasta inseamna ca functionarii trebuie sa se ocupe de situatie cand o detecteaza".
Reprimarea Falun Gong din Vietnam, dirijata de regimul chinez, este parte a eforturilor depuse de comunistii de la Beijing pentru a interfera cu Falun Gong in intreaga lume. Aceasta interferenta poate implica actiuni directe ale unor functionari diplomatici chinezi sau, in cazul Vietnamului, prin presiuni asupra functionarilor locali pentru a-i face sa ia masuri. Falun Gong este o practica traditionala de qigong, bazata pe caracteristica fundamentala a universului – adevar, compasiune si toleranta. Cele mai multe tari ignora presiunile oficialilor chinezi de a interfera cu Falun Gong.
Practicantii Falun Gong relateaza ca hartuirea in afara Chinei este o extensie a campaniei de persecutie desfasurata in interiorul Chinei.
In iulie 1999, presedintele de atunci al Chinei si capul Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, temandu-se de popularitatea Falun Gong si de faptul ca poporul chinez ar prefera tot mai mult valorile morale ale Falun Gong - care sunt parte a culturii traditionale chineze - in locul doctrinei comuniste, a ordonat o campanie de "eradicare" a acestei practici.
Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa (FDIC), la acea vreme in China au fost arestati sute de mii de practicanti. FDIC confirma moartea a peste 3400 practicanti din cauza torturilor si abuzurilor, dar estimeaza ca numarul efectiv al celor care si-au pierdut viata din cauza persecutiei este estimata la cel putin zeci de mii.
Informatii furnizate de Thanh Le.