Poliţia din Rusia a arestat 550 de persoane în urma protestelor de luni

Poliţia din Rusia a arestat 550 de persoane în urma protestelor faţă de victoria lui Vladimir Putin în alegeri.
Poliţia din Rusia a arestat 550 de persoane în urma protestelor faţă de victoria lui Vladimir Putin în alegeri. (ANDREY SMIRNOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2012

Poliţia din Rusia a arestat 550 de persoane în urma protestelor de luni faţă de victoria lui Vladimir Putin în alegeri, relatează BBC News.

Autorităţile au reţinut 300 de persoane în centrul Sankt Petersburgului, dintr-o mulţime de circa 800 de manifestanţi.

Alţi 250 au fost arestaţi la Moscova, printre care liderul protestelor Aleksei Navalni, care a fost eliberat ulterior.

Navalni, un avocat care scrie pe blog despre corupţia din Rusia, a transmis un mesaj pe Twitter, potrivit căruia este acuzat pentru de o contravenţie administrativă. El a precizat că i s-a permis să îşi vadă avocatul şi să urmărească arestarea sa la televizor. El a fost eliberat câteva ore mai târziu.

Anterior, Navalni şi Serghei Udalţov, un alt lider al opoziţiei, s-au adresat unei mulţimi de 14.000 - 20.000 de persoane strânse în piaţa Puşkinskaia din Moscova.

Navalni a spus că "bandiţi şi hoţi" conduc Rusia şi numai manifestanţii îi pot opri.

Se crede că Udalţov a refuzat să părăsească piaţa după ce scutierii au început să cureţe zona.

Ambii opozanţi au mai fost arestaţi în trecut pentru activitatea lor.

Un miting paralel, de susţinere a lui Putin, a avut loc în Piaţa Manej, din apropiere de Kremlin. Există informaţii că ar fi luat parte circa 14.000 de persoane.

Andrei Isaiev, un înalt oficial din partidul de la putere Rusia Unită, a început mitingul cu sloganul "Rusia, Putin, victorie".

Noi proteste sunt planificate pentru weekend.

Statele străine au acceptat victoria lui Putin de sâmbătă, dar observatorii OSCE au avertizat că alegerile au fost fraudate în favoarea sa.

Premierul britanic David Cameron l-a sunat pe Putin pentru a-i transmite că este dornic să lucreze cu el pentru a "depăşi obstacolele din relaţia dintre Marea Britanie şi Rusia şi pentru a consolida relaţiile politice şi comerciale", se arată într-un comunicat al Downing Street.

La rândul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a felicitat pe Putin, cerându-i să "continue modernizarea democratică şi economică".

Anterior, ministrul francez de externe Alain Juppe a declarat că scrutinul "nu a fost exemplar", dar victoria lui Putin nu este pusă sub semnul întrebării.

Şi preşedintele chinez Hu Jintao l-a felicitat pe Putin pentru victorie, a salutat evoluţia Rusiei şi a promis o cooperare strânsă între cele două ţări.

SUA şi UE au cerut guvernului rus să ancheteze acuzaţiile de nereguli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor