Poliţia britanică descoperă o sticluţă cu Novicioc la locuinţa victimei din Amesbury
alte articole
Serviciul de contraterorism al poliţiei britanice consideră că a găsit sursa agentului chimic Novicioc care a ucis o femeie în sud-vestul Marii Britanii şi l-a adus în stare critică pe partenerul ei.
Poliţia a precizat, într-o declaraţie publicată vineri seară, că o sticluţă a fost descoperită la reşedinţa din Amesbury a uneia dintre cele două persoane otrăvite, Charlie Rowley, iar oamenii de ştiinţă au confirmat că sticla conţine Noviciok, un agent chimic dezvoltat în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
Declaraţia poliţiei mai susţine că se vor efectua teste suplimentare pentru a determina dacă agentul Noviciok din sticluţă este din acelaşi “lot” folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în luna martie în oraşul britanic Salisbury, potrivit RFE/RL.
Potrivit declaraţiei, detectivii care investighează incidentul din Amesbury iau în considerare o potenţială legătură între cele două incidente în care a fost implicat agentul chimic Noviciok.
Rowley, în vârstă de 45 de ani, a fost partenerul lui Dawn Sturges (44 de ani), care a murit în această lună, la doar o săptămână după ce a fost expusă la Noviciok în oraşul Amesbury, situat la doar câţiva kilometri de Salisbury.
Rowley se recuperează acum în acelaşi spital din Salisbury în care au fost trataţi Skripal şi fiica sa.
Atât Ministerul rus al Afacerilor Externe, cât şi ambasada Rusiei în Marea Britanie resping afirmaţiile unor oficiali din guvernul britanic, potrivit cărora Moscova ar fi în spatele decesului lui Dawn Sturgess. Contul oficial de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe susţine că acuzaţiile reprezintă o parte absurdă a mantrei “ruşii au făcut-o”.
Neil Basu, şeful serviciului antitero al poliţiei britanice, a afirmat că ofiţerii de poliţie au discutat pe scurt cu Rowley după ce acesta şi-a recăpătat cunoştinţa şi doresc să continue discuţiile pentru a afla cum au fost contaminaţi el şi Dawn.
Basu a amenţionat că descoperirea potenţialei surse a otrăvirii celor doi este “în mod sigur o evoluţie semnificativă şi pozitivă” şi a adăugat că poliţia nu poate garanta că nu mai există Noviciok în zonele în care a fost descoperită sticluţa şi unde au avut loc otrăvirile.
Basu a refuzat să furnizeze detalii suplimentare despre sticluţă, în timp ce poliţia investighează provenienţa şi cum a ajuns în posesia lui Rowley.
Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea celor doi Skripal cu Novicioc – un agent chimic dezvoltat de armata sovietică în timpul Războiului Rece – aceasta fiind prima utilizare ofensivă cunoscută a unei astfel de arme chimice pe teritoriul european de la cel de-al doilea război mondial. Londra a lansat acuzaţiile în ciuda faptului că nu a prezentat public dovezi concrete în acest sens, iar Kremlinul a negat acuzaţiile.
După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia, lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.