Podul Calafat-Vidin va avea o garanţie de 120 de ani (presă)
Compania spaniolă FCC Construccion oferă o garanţie de 120 ani pentru podul de peste Dunăre care urmează să lege Calafat de Vidin, în Bulgaria, scrie luni cotidianul sofiot Standart. Podul se aşteaptă să fie gata spre sfârşitul anului viitor. Adrian Bora, coordonator în proiect susţine însă că data inaugurării nu este atât de importantă, în condiţiile în care această construcţie va fi folosită cel puţin 120 ani. Scopul final este ca podul să fie bun, sigur şi frumos, consideră expertul. Adrian Bora are 42 de ani şi este din Calafat, dar în fiecare dimineaţă vine cu feribotul la Vidin unde se află biroul lui. El coordonează transportul şi comunicarea între administraţiile României şi Bulgariei şi nicio întâlnire între responsabili dintre cele două ţări nu are loc în absenţa lui, în condiţiile în care este şi traducător, vorbind bulgara, engleza, spaniola şi franceza, scrie ziarul.
Podul urmează să fie cel mai mare pe Dunăre: lungimea sa peste apă este de 1391 metri, iar lungimea totală de 3598 metri. Va fi atât de înalt încât şi cele mai mari nave vor putea trece pe sub el fără probleme. Cel mai înalt stâlp este cel cu numărul 9, acesta se va ridica la 40 de metri peste apă, iar fundaţia lui va ajunge la 80 metri sub pământ.
La începutul lunii august, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru prelungirea termenului de accesare a fondurilor de finanţare a construcţiei podului Calafat-Vidin, care expirase în anul 2010. În acest fel, Bulgaria urmează să primească 70 mln. de euro pentru proiect, iar România - 36 mln. de euro. Mulţi nu ştiu că de fapt Bulgaria este cea care construieşte întregul pod, în timp ce România are grijă doar pentru infrastructura aferentă pe malul bulgăresc, notează Standart. Se aşteaptă ca podul şi infrastructura pe malul bulgăresc să fie finalizate spre mijlocul anului 2012, în timp ce cea de pe malul românesc până la sfârşitul anului în curs.
Sonia Maciorska, de la centrul de informare al companiei FCC consideră că, după finalizarea podului, locuitorii Vidinului trebuie să-i aleagă un nume. În prezent, construcţia este cunoscută în Bulgaria ca 'cel de al doilea pod de peste Dunăre', primul fiind cel între Giurgiu şi Ruse. În epoca romană, aminteşte Sonia Maciorska, podurile de peste Dunăre erau numite după împăratul în timpul căruia erau construite. Podurile de la Belgrad şi Budapesta sunt numite după eroi naţionali sau evenimente istorice importante pentru sârbi şi maghiari, mai spune Maciorska.