Epoch Times România

PNL va continua demersurile pentru revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin

Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. (Facebook)
Ana Ion
11.05.2016

Liberalii vor continua demersul legislativ pentru revenirea la alegerile în două tururi, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmând că în lipsa unei decizii CCR care să tranşeze speţa suspiciunea de neconstituţionalitate a alegerilor locale încă există.

“PNL îşi va continua demersul legislativ pentru a obţine revenirea la sistemul de alegeri în două tururi. În termeni politici, mecanica electorală spune, în acest moment, că un singur tur de scrutin înseamnă două opţiuni mari şi clare la alegerile locale. Fie PNL, fie PSD. Orice alt vot, acordat unui alt candidat din dreapta spectrului politic, înseamnă un vot irosit, indirect în favoarea PSD.(…) În condiţiile unui singur tur, oricare alte variante care fragmentează votul dreptei sunt pierzătoare şi în câştigul PSD”, a declarat Stroe, pentru Mediafax.

Liberalul a mai susţinut că s-ar fi aşteptat că judecătorii CCR să judece sesizarea lui Liviu Avram pe fond şi opinat că la cum arată situaţia acum există riscul ca cei situaţi la alegeri pe locul secund să conteste rezultatul scrutinului şi să se ajungă din nou la CCR.

"Suntem în cea mai nedorită şi confuză dintre situaţiile posibile. Ne-am fi aşteptat ca CCR să tranşeze această speţă înainte de alegeri, astfel încât mandatele atribuite să nu fie puse sub semnul întrebării legat de constituţionalitatea procesului electoral. În lipsa unei astfel de decizii, într-un sens sau în altul, suntem în situaţia de a suspiciona de neconstituţionalitate, în continuare, acest mod de alegere a primarilor. Există riscul ca, după alegeri, cei care se vor situa pe locul secund să conteste mandatul atribuit contracandidatului şi să ajungă din nou la Curtea Constituţională", a mai spus Stroe.

Reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel încât acestea se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin. Potrivit unor surse din CCR, excepţia privind neconstituţionalitatea actului normativ a fost respinsă pe motiv că jurnalistul nu avea calitatea de candidat la scrutinul din 5 iunie iar magistraţii nu s-ar fi pronunţat pe fondul dosarului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor