Liderul Hamas este pregatit sa discute cu Obama

Suporteri ai organizatiei teroriste Hamas ridica miinile si striga sloganuri in timpul unui protest in lagarul de refugiati de la Jabalia, linga orasul Gaza, 7 noiembrie 2008. Demonstratiile au protestat impotriva arestarea mai multor militanti islamisti da catre de autoritatea palestiniana a lui Mahmoud Abbas
Suporteri ai organizatiei teroriste Hamas ridica miinile si striga sloganuri in timpul unui protest in lagarul de refugiati de la Jabalia, linga orasul Gaza, 7 noiembrie 2008. Demonstratiile au protestat impotriva arestarea mai multor militanti islamisti da catre de autoritatea palestiniana a lui Mahmoud Abbas (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.11.2008

"Hamas este pregatita sa discute cu presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, dar acesta trebuie sa respecte "drepturile si optiunile" grupului islamist palestinian", a afirmat liderul sau, Khaled Meshaal, intr-un interviu acordat sambata.

Intr-o vizita in Israel in luna iulie, Obama a minimalizat sansele de negociere cu Hamas, dar acest lucru s-ar fi putut schimba daca grupul ar fi renuntat la violenta si ar fi recunoscut dreptul Israelului de a exista.

Sub conducerea presedintelui George Bush care tocmai pleaca, Statele Unite ale Americii au refuzat sa discute cu liderii Hamas.

"Este o schimbare mare — din punct de vedere politic si psihologic — si demna de a fi remarcata si il felicit pe presedintele Obama", a declarat Meshaal intr-un interviu acordat Sky News din capitala siriana Damasc.

"Dar ca rezultat al alegerilor si al schimbarii, el ar trebui sa stie ca are obligatii atat fata de Statele Unite ale Americii, cat si in intreaga lume si in punctele fierbinti ale acesteia, in special in Orientul Mijlociu”.

"… noi sunt pregatiti pentru discutii cu presedintele Obama si cu noua administratie americana cu o perspectiva mai larga, pe baza faptului ca administratia americana ne respecta drepturile si optiunile”, a declarat Meshaal postului Sky.

El a precizat ca administratia Statelor Unite ale Americii nu ar avea nici o sansa decat sa ajunga la o intelegere cu Hamas daca doreste sa rezolve problemele din regiune.

"Administratia americana, daca vrea sa faca dreptate in zona, in conflictul dintre palestinieni si israelitii arabi, nu are alta varianta decat aceea de negociere cu Hamas pentru ca noi, efectiv, suntem o forta reala in regiune”, a precizat el.

“Si suntem o miscare care a castigat majoritatea voturilor la alegeri. In al doilea rand, nu este drept ca Hamas sa prezinte pericol oricui”.

Palestinienii sunt impartiti intre presedintele Mahmoud Abbas de Fatah si Hamas, care a castigat alegerile parlamentare in 2006.

In timpul vizitei sale in Israel in iulie, Obama a indemnat la sprijin pentru presedintele Abbas si primul-ministru Salam Fayyad, care lucreaza la o solutie pentru conflictul dintre cele doua state.

El i-a descurajat pe liderii palestinieni cu o luna inainte cand a spus ca Ierusalimul ar trebui sa fie capitala “neimpartita” a Israelului.

Palestinienii vor partea araba a Ierusalimului, capturata de Israel in 1967, drept capitala a viitorului stat. Mai tarziu, Obama a declarat ca a utilizat o “frazare saraca” cand a facut respectivele remarci.

Liderii Hamas au fost de acord cu un armistitiu de lunga durata cu Israelul in schimbul unui stat palestinian viabil in partea ocupata West Bank si in Fasia Gaza.

Grupul islamist continua sa spuna ca nu va recunoaste in mod oficial Israelul si Carta sa fondatoare din 1988 si cheama la distrugerea statului evreu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor